Χωρίς ιατρικό υλικό τα Νοσοκομεία

Μετά τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι έχουν σταματήσει να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σήμερα ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει σε παύση των παραδόσεων ιατρικών υλικών επί πιστώσει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «αναγκαστική, καθίσταται η παύση των παραδόσεων στα δημόσια νοσοκομεία, από 5 Ιουνίου, λόγω της αφόρητης οικονομικής πίεσης που δέχονται οι προμηθευτές» καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ενάμιση χρόνο, ενώ παράλληλα έχουν υποστεί τεράστιο «κούρεμα» των ομολόγων τους.

Επίσης, οι εταιρείες-μέλη του ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε σταματούν παντελώς, την Τρίτη, 5 Ιουνίου και μέχρι νεωτέρας, τις παραδόσεις στα νοσοκομεία που παρουσιάζουν υπέρογκα ανεξόφλητα υπόλοιπα.

Τα νοσοκομεία αυτά είναι «ο Ευαγγελισμός», το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Α. Παπανδρέου», το «Γ. Γεννηματάς», το «Σωτηρία», το «Αττικόν» και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.       

Το enikos.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Εργαζομένων του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, Ηλία Σιώρα, ο οποίος επισημαίνει την ανάγκη να παραβιαστεί άμεσα η νέα δανειακή σύμβαση και οι δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και να προβεί η κυβέρνηση σε άμεση χρηματοδότηση των Νοσοκομείων, απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ειδάλλως -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σιώρας- “θα θρηνήσουμε θύματα”.«Δε θέλω να είμαι μάντης κακών, αλλά ούτε οι εργαζόμενοι θα μπορούν να πληρώνονται, ούτε τα νοσοκομεία θα είναι σε θέση να προμηθεύονται και θα υπάρξει ένα τεράστιο, οξύτατο πρόβλημα στη Δημόσια Υγεία. Αυτό μπορεί να λυθεί μόνο με την άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τη μεσολάβηση των ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, διότι εκεί δε θα βρούμε ποτέ άκρη» σημειώνει ο κ.Σιώρας.Όσον αφορά στην απόφαση των προμηθευτών να διακόψουν τις παραδόσεις ιατρικών υλικών επί πιστώσει στα Νοσοκομεία, ο κ.Σιώρας αναφέρει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι προμηθευτές εκβιάζουν. Και αυτό το παιχνίδι –δεν πληρώνουν τα Νοσοκομεία, δεν πληρώνει το κράτος, απαιτούν οι προμηθευτές- τελικά καταλήγει σε βάρος του αρρώστου.»«Δε θα υπάρξει διέξοδος –αν θέλετε, προσωπική μου εκτίμηση- με όποια κυβέρνηση και αν βγει, γιατί είναι δεσμευμένοι απέναντι σε αυτό που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ. Θα πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές ως προς το θέμα της δανειακής σύμβασης, διότι από εκεί απορρέει το ζήτημα. Δε θα μπορούν να λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, διότι ουσιαστικά μέσω της σύμβασης τους απαγορεύεται να ενισχύσουν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα Νοσοκομεία. Τους το απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.» είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».Όσον αφορά στην απόφαση των φαρμακοποιών να μη χορηγούν φάρμακα στους ασφαλιζόμενους επί πιστώσει, ο κ. Σιώρας σημείωσε:

«Δεν είναι τακτική αυτή των φαρμακοποιών –κόβω τα φάρμακα, πλήρωσε κόσμε. Πρέπει να ενωθούν με τον κόσμο για να διεκδικήσουν τα χρήματά τους.»Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ