Χίος: Δρομολόγια με λεωφορεία για τους πρόσφυγες σχεδιάζει ο δήμος

Ένα σημαντικό πρόβλημα, αυτό της μετακίνησης των προσφύγων και μεταναστών από το hot spot της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός, προς το κέντρο της πόλης της Χίου, επιχειρεί να λύσει ο δήμος Χίου, σχεδιάζοντας την καθιέρωση ειδικής λεωφορειακής γραμμής.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που εκπονεί ο δήμος, σε συνεργασία με το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), τα δρομολόγια θα εκτελούνται από λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ και το σχετικό κόστος θα το επωμισθεί ο δήμος Χίου.

Το πρόγραμμα προβλέπει τρία δρομολόγια την ημέρα από την ΒΙΑΛ προς την πόλη με το πρώτο στις 9 το πρωί, το δεύτερο στις 10.30 και το τελευταίο στις 12 το μεσημέρι. Η επιστροφή, αντιστοίχως, προβλέπεται του πρώτου στις 4 το απόγευμα,  του δεύτερου στις 5.30 και του τρίτου στις 7 το απόγευμα.

Ο κάθε πρόσφυγας ή μετανάστης θα παραμένει στην πόλη επτά ώρες και θα υποχρεούται να επιστρέφει στην ΒΙΑΛ με το λεωφορείο που τον μετέφερε στην πόλη, το οποίο και θα διακρίνει από τον ειδικό χρωματισμό που θα φέρει σε εμφανές σημείο (κόκκινο, μπλε, πράσινο). Αν χάσει το λεωφορείο του δεν θα μπορεί να πάρει το επόμενο, αλλά πρέπει με δική του ευθύνη και μέσο (ταξί ή με τα πόδια) να επιστρέψει στο hot spot.

Το πρόγραμμα, επίσης, θα προβλέπει ότι ο κάθε πρόσφυγας ή μετανάστης θα δικαιούται να κάνει χρήση των υπηρεσιών του λεωφορείου μία φορά την εβδομάδα. Εξυπακούεται ότι μπορεί όποτε θέλει να κατεβαίνει με δικά του μέσα στην πόλη, όπως – άλλωστε – ισχύει και σήμερα.

Την όλη οργάνωση της μεταφοράς των επιβατών, δηλαδή το ημερήσιο και εβδομαδιαίο πρόγραμμα, την τήρησή του και άλλα πρακτικά ζητήματα, θα αναλάβει στην παρούσα φάση το NRC.

Με την καθιέρωση της λεωφορειακής γραμμής, η έναρξη της οποίας τοποθετείται – αν όλα εξελιχθούν ομαλά – την προσεχή Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016, θα εκλείψουν σε μεγάλο βαθμό τα φαινόμενα της κυκλοφορίας προσφύγων και μεταναστών στην επαρχιακή οδό Χίος –  Χαλκειός, κυκλοφορία που είναι επισφαλής και για τους ίδιους και για τους διερχόμενους οδηγούς των οχημάτων.

Εκτιμάται δε ότι θα εκλείψει μια μόνιμη γκρίνια των κατοίκων του Χαλκειούς, που διαμαρτύρονται ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες διέρχονται μέσα από τα χωράφια τους και προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες.

ΠΗΓΗ: Astraparis.gr

Διαβάστε επίσης:

Εικόνες εγκατάλειψης στο αεροδρόμιο της Χίου – ΦΩΤΟ

Πρόσφυγες επεχείρησαν να φύγουν από τη Χίο κολυμπώντας

Χίος – Σχεδιάζουν να μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε καταυλισμούς εκτός πόλης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ