Ξεχνάς πράγματα; 13 τρόποι να προστατέψεις τη μνήμη σου

Ξεχνάς πράγματα; 13 τρόποι να προστατέψεις τη μνήμη σου

Η ελάττωση της μνήμης που έχει σχέση με την ηλικία είναι πολύ συχνό φαινόμενο και δεν είναι δείγμα νευρολογικού προβλήματος συχνά όμως, μπορεί να είναι ένα γεγονός απογοητευτικό που φέρνει το άτομο σε αμηχανία. Σύμφωνα με τις έρευνες του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου Jhn Hopkins δεν υπάρχει τρόπος να εξαφανίσει κανείς τα μικρά κενά μνήμης που συμβαίνουν με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν όμως μικρά βοηθήματα που μπορεί να βελτιώσουν τη μνήμη μας σε κάθε ηλικία.

Γράφει η ψυχολόγος, Άννα Καλλιέρου.

Για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Τοποθετείτε τα πράγματα που συνήθως χάνετε στο ίδιο συγκεκριμένο σημείο όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Γυαλιά κλειδιά ταυτότητα και άλλα.

  Γράψτε μια λίστα με τις δουλειές και τις απαραίτητες υπενθυμίσεις και τοποθετήστε τη λίστα σε ένα εμφανές σημείο ή στο χώρο που βάζετε κλειδιά, γυαλιά, πορτοφόλι και άλλα.

 Επαναλαμβάνετε με λέξεις τις δουλειές που θέλετε να κάνετε όπως: «έκλεισα τον υπολογιστή;» «έβαλα τον συναγερμό;», «κλείδωσα το γραφείο μου;» Η λεκτική επανάληψη βοηθά στην αποφυγή των παραλείψεων.

 Ξεχνάτε ονόματα ανθρώπων που συναντάτε; Στην ομιλία σας φροντίστε να το επαναλαμβάνετε: «Χάρηκα που σας γνώρισα κύριε…», « τι πιστεύετε γι΄αυτό κύριε…»

 Συγκεντρωθείτε και ηρεμήστε όταν προσπαθείτε να θυμηθείτε κάτι που έχετε ξεχάσει. Για να θυμηθεί κάτι κανείς πρέπει πρώτα από όλα να συγκεντρωθεί σε αυτό και να προσπαθήσει να αποδιώξει κάθε διατάραξη της προσοχής ώστε να επανέλθει στον νου μια πληροφορία. Διαταράξεις της προσοχής όπως περιβαλλοντικοί θόρυβοι ανταγωνίζονται την προσοχή σας κάθε λεπτό.

 Οι ξένες γλώσσες κάνουν καλό στη μνήμη! Οι ερευνητές από το κέντρο Hopkins δηλώνουν ότι οι δίγλωσσοι άνθρωποι που περνούν της ζωή τους μιλώντας δυο γλώσσες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διατηρούν στις μεγαλύτερες ηλικίες την επάρκεια μνήμης.

 

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ