Βρετανία: «Κόκκινος συναγερμός» για ακραία ζέστη τη Δευτέρα και την Τρίτη

Στο έλεος του καύσωνα βρίσκεται η Βρετανία. Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά εκδόθηκε «κόκκινος συναγερμός» για ακραία ζέστη την Δευτέρα και την Τρίτη, με τους κατοίκους να καλούνται να προετοιμαστούν για θερμοκρασίες που δεν έχουν βιώσει ποτέ ξανά στο παρελθόν.

«Ελπίζαμε να μην φτάναμε σε αυτήν την κατάσταση όμως, για πρώτη φορά, έχουμε προβλέψεις ότι θα ξεπεραστούν οι 40 βαθμοί Κελσίου στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Δρ Νίκος Χρηστίδης, ειδικός κλιματολόγος στη Met Office. Το απόλυτο ρεκόρ για τη Βρετανία είναι οι 38,7 βαθμοί που είχαν καταγραφεί το 2019.

Ο «κόκκινος συναγερμός», το επίπεδο 4, εκδίδεται όταν «ένας καύσωνας είναι τόσο ισχυρός ή/και παρατεταμένος που οι επιπτώσεις του δεν επηρεάζουν μόνο το σύστημα υγείας και κοινωνικής προστασίας. Σε αυτό το επίπεδο ακόμη και υγιή άτομα – και όχι μόνο όσα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου– ενδέχεται να ασθενήσουν ή ακόμη και να πεθάνουν», τονίζουν οι βρετανικές αρχές.

Το εθνικό σύστημα υγείας NHS προειδοποίησε ότι ενδέχεται να αυξηθούν οι εισαγωγές ασθενών λόγω της ζέστης. Σιδηροδρομικές εταιρείες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ακυρωθούν δρομολόγια εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας.

Η Ιρλανδία και το Βέλγιο ετοιμάζονται, επίσης, για καύσωνα, με τη θερμοκρασία να φτάνει στους 32 και 38 βαθμούς αντίστοιχα, κατά τόπους.

ΦΩΤΟ: reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ