Βρετανία: 40% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη “Δέλτα” – Σενάρια για καθυστέρηση άρσης του lockdown

Η αποκαλούμενη ως μετάλλαξη “Δέλτα” του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία στη Βρετανία, με τις αρχές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο καθυστέρησης του σχεδίου για την πλήρη άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ στο BBC, η παραλλαγή “Δέλτα” μεταδίδεται κατά 40% περισσότερο σε σχέση με την παραλλαγή “Άλφα”, η οποία μέχρι στιγμής κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επικαλούμενος το έργο της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση, ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι η προστασία από την παραλλαγή “Δέλτα” είναι εξίσου καλή με τις δύο δόσεις ενός από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, η παραλλαγή αυτή η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, συνιστά μια πρόκληση για τη δημόσια υγεία και η κυβέρνηση είναι “ανοιχτή” στο να καθυστερήσει την πλήρη άρση των μέτρων που είναι προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Σύμφωνα με κάποιες βρετανικές εφημερίδες, η κυβέρνηση σκέφτεται να μεταθέσει την ημερομηνία του ανοίγματος δύο εβδομάδες αργότερα και η τελική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14 Ιουνίου.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση εάν τα μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας και η τηλεργασία θα διατηρηθούν μακροπρόθεσμα ο υπουργός απάντησε “δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε”.

Παρά την αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των νοσηλευομένων από covid παραμένει σταθερός και όπως διαβεβαίωσε ο Χάνκοκ η πλειονότητα των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι ασθενείς. Η Βρετανία “μετράει” σχεδόν 128.000 νεκρούς από την πανδημία και έχει εμβολιάσει τουλάχιστον με την πρώτη δόση πάνω από 40 εκατομμύρια κατοίκους της, ενώ περισσότεροι από 27 εκατομμύρια έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ