Βουλγαρία: Πώς καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα ο Έλληνας σκιέρ – «Ήταν στο λάθος μέρος, την λάθος στιγμή» λέει αυτόπτης μάρτυρας στο enikos.gr

Τις τελευταίες δραματικές στιγμές του 36χρονου έμπειρου Έλληνα σκιέρ, που έχασε την ζωή του όταν καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα, χθες, σε χιονοδρομικό κέντρο στο Μπόροβετς της Βουλγαρίας, περιγράφει στο enikos.gr αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Ο άτυχος σκιέρ ήταν ο Κωνσταντίνος Μομτσής με καταγωγή από την Φλώρινα. Ήταν λάτρης των χειμερινών σπορ και των ταξιδιών εντός και εκτός Ελλάδος. Στο προφίλ του στο Instagram που συνήθιζε να μοιράζεται τις εμπειρίες του, δήλωνε μεταξύ άλλων, ότι ήταν «ταξιδιωτικός οδηγός, εκπαιδευτής σκι, ορειβάτης και κατασκηνωτής».

Παράλληλα, είχε πολλές φωτογραφίες και βίντεο από εξορμήσεις του σε βουνά τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, με πιο πρόσφατη ανάρτησή του την ανάβαση στον Όλυμπο στις 21 Ιανουαρίου.

Αυτό έκανε και πρόσφατα με τους τρεις φίλους του, στο Μπόροβετς της Βουλγαρίας, ωστόσο η συγκεκριμένη εξόρμηση αποδείχθηκε μοιραία.

Κωνσταντίνος Μομτσής

Κωνσταντίνος Μομτσής

Πώς συνέβη η τραγωδία

Ο 36χρονος Έλληνας σκιέρ έχασε τη ζωή του στην πίστα Markujik 3, που είχε κλείσει λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Το θύμα και άλλοι τρεις φίλοι του φέρεται πως κατέβηκαν το πιο απότομο μέρος της πλαγιάς στο Μπόροβιτς με αποτέλεσμα να τους καταπλακώσει χιονοστιβάδα και να θαφτούν στο χιόνι.

«Εγώ με τους φίλους μου κάνουμε πολύ συχνά σκι σε αυτήν την περιοχή, αλλά χθες ήταν μια από αυτές τις μέρες που είχε ρίξει πάρα πολύ χιόνι από τη νύχτα, οπότε ήμασταν προσεκτικοί. Η ομάδα των τριών Ελλήνων κατευθύνονταν προς την κορυφή. Η αλήθεια είναι πως είχαν την ευκαιρία να μας ρωτήσουν οτιδήποτε, καθώς δεν φαίνονταν ιδιαίτερα προετοιμασμένοι για την περιοχή και δεν είμαι σίγουρος εάν γνώριζαν τους κινδύνους που εγκυμονούν σε αυτές τις κορυφές» αναφέρει αρχικά στο enikos.gr ο Stefan Hristov, αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού.

«Ήμασταν σίγουροι ότι κινδυνεύουν»

Ωστόσο, η παρέα των Ελλήνων δεν μίλησε καθόλου με τους Βούλγαρους σκιέρ που γνώριζαν την περιοχή, κι έτσι είχαν αρχίσει ήδη να κάνουν σκι στην επικίνδυνη πλάγια όπου, σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, είχε περίπου δύο μέτρα χιόνι.

«Ο τέταρτος από την παρέα τους (σ.σ. ο Κωνσταντίνος Μομτσής), διέσχιζε την πίστα οριζοντίως το οποίο είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Την ώρα που οι υπόλοιποι περνούσαν από δίπλα του κανονικά, εκείνος έκανε οριζοντίως σκι, και εκείνη τη στιγμή άρχισε η πίστα να υποχωρεί και δεν είχαν χρόνο να αντιδράσουν. Ήμασταν σίγουροι ότι κάποιοι κινδυνεύουν. Πήραμε 112 για να έρθουν διασώστες και επικοινωνήσαμε και με διασώστες από το σημείο στα lifts, και τους είπαμε να πάνε όσο πιο γρήγορα μπορούν».

Τον έψαχναν επί 5 ώρες

Η αρμόδια Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης ειδοποιήθηκε γύρω στις 14:13 της Δευτέρας από αυτόπτη μάρτυρα που επισήμανε ότι τέσσερις Έλληνες σκιέρ «χτυπήθηκαν» από τη χιονοστιβάδα. «Τρεις απεγκλωβίστηκαν μόνοι τους, ο σκιέρ αγνοείται προς το παρόν» δήλωσε άτομο από την Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης.

Άμεσα στήθηκε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης όπου μετείχαν πάνω από 25 διασώστες βουνού με 4 σκύλους.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια δύσκολα προσβάσιμη περιοχή, καθώς οι Έλληνες σκιέρ βρίσκονταν σε πίστα που είχε κλείσει και δεν είχαν συσκευή εντοπισμού για την περίπτωση χιονοστιβάδας που ήταν υποχρεωτική.

«Έπειτα από 10 λεπτά που σημειώθηκε η χιονοστιβάδα, πήγαν δύο ακόμη άτομα για να βοηθήσουν τους φίλους του αγνοούμενου, οι οποίοι είχαν απεγκλωβιστεί μόνοι τους. Εγώ είδα ότι παρασύρθηκαν από το χιόνι, όποτε πιστεύω ότι εκείνη την ώρα προσπαθούσαν να παραμείνουν ζωντανοί και δεν μπορούσαν να αντιληφθούν που ήταν οι υπόλοιποι. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν είσαι σε ασφαλές σημείο, ωστόσο εκείνοι κινδύνευαν άμεσα και έπρεπε να παλέψουν για τη ζωή τους. Ήταν πολύ φοβισμένοι.

Το συγκεκριμένο σημείο της πίστας ήταν πολύ επικίνδυνο τη δεδομένη στιγμή. Ήταν στο λάθος σημείο τη λάθος ώρα. Αυτό μπορώ να πω μόνο. Εμείς κάναμε σκι σε πιο ασφαλή περιοχή. Μας είδαν που κάναμε σκι έπρεπε να έρθουν εκεί, κι όχι να πάνε σε αυτή την πλαγιά.

Δυστυχώς έψαχναν τον 36χρονο σκιέρ, όμως η έκταση της χιονοστιβάδας ήταν τεράστια, αφού εκτιμάται πως είχε μήκος περίπου 150 μέτρα και πλάτος σχεδόν 30 μέτρα. Κάποια σημεία είχαν και 4 μέτρα βάθος, οπότε δεν υπήρχαν ελπίδες. Η μόνη ελπίδα ήταν να βρούμε τα αντικείμενα του αγνοούμενου, αλλά και πάλι δεν υπήρχε τίποτα στην επιφάνεια».

Οι φίλοι του Κωνσταντίνου Μομτσή αφού ξεπέρασαν το στιγμιαίο σοκ, άρχισαν να αγχώνονται για την τύχη του 36χρονου, τον οποίο καλούσαν συνεχώς στο τηλέφωνο, αλλά μάταια. Οι διασώστες έψαχναν με κυριότερο αντίπαλό τους τον χρόνο, αφού το φως της ημέρας έπεφτε. «Οι Έλληνες δεν είχαν ούτε backpacks, ούτε συσκευές εντοπισμού. Δεν ήταν προετοιμασμένοι, με αποτέλεσμα η επιχείρηση εντοπισμού να διαρκέσει περίπου 5 ώρες, μέχρι που βρήκαν τον 36χρονο Έλληνα νεκρό».

«Μου είναι πολύ δύσκολο να τα μοιράζομαι όλα αυτά γιατί εμείς απολαμβάναμε την ημέρα κάνοντας σκι και μέσα σε μερικά λεπτά, ένας άνθρωπος χάθηκε και μετά εντοπίστηκε νεκρός. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του θύματος».

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο που καταπλακώθηκαν οι Έλληνες από χιονοστιβάδα:

Βουλγαρία Έλληνας Σκιέρ

Βουλγαρία Έλληνας Σκιέρ

Βουλγαρία Έλληνας Σκιέρ

Βουλγαρία Έλληνας Σκιέρ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ