Βόμβα στο κέντρο της Αθήνας: Πού στρέφονται οι έρευνες – Γιατί «βλέπουν» ολική επαναφορά της τρομοκρατίας

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις αστυνομικές αρχές για την βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας, και μάλιστα σε ώρα που κυκλοφορούσε ακόμη αρκετός κόσμος.

Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε ένα σακίδιο, το οποίο τα μέλη της οργάνωση “Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα” που ανέλαβε την ευθύνη κρέμασαν στα κάγκελα του πεζοδρομίου απέναντι από το κυβερνητικό κτίριο. Λίγα λεπτά πριν από τη μία τα ξημερώματα, άγνωστος τηλεφώνησε στην Εφημερίδα των Συντακτών και προειδοποίησε για την τοποθέτηση βόμβας στο Υπουργείο Εργασίας.

Ο άγνωστος έδωσε στα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα χρονικό περιθώριο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού σαράντα λεπτά. Η βόμβα εξερράγη στις 01:29 προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές κυρίως στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές: “Θεωρούμε ότι εσκεμμένα επέλεξαν να τοποθετήσουν τη βόμβα απέναντι από τον πραγματικό στόχο τους. Πίσω από εκείνο το σημείο υπάρχουν λαμαρίνες, λόγω εργασιών στο κτίριο της τράπεζας, και έτσι το ωστικό κύμα κατευθύνθηκε κυρίως στο υπουργείο. Εάν την είχαν τοποθετήσει μπροστά στο υπουργείο, τότε οι ζημιές θα είχαν περιοριστεί στο ισόγειό του, καθώς υπάρχει μία μαρκίζα, που θα σταματούσε το ωστικό κύμα. Λόγω της παλαιότητας των υλικών στο υπουργείο, οι ζημιές είναι πολλές”.

Σε ερώτηση τού ΑΝΤ1 γιατί έσπευσαν να δηλώσουν την ταυτότητά τους, αξιωματικός της ΕΛΑΣ με μεγάλη εμπειρία στο εγχώριο αντάρτικο πόλης απάντησε πως είναι πιθανό να μην θέλουν να συσχετιστούν με την ενέργεια έξω από την έδρα των ΜΑΤ, τον περασμένο Δεκέμβριο, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει με προκήρυξή της η “Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη”. Αν και όπως τόνισε ο συγκεκριμένος αξιωματικός οι δύο ενέργειες παρουσιάζουν πολλές διαφορές.

 

Ήδη τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν συλλέξει βίντεο από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, αναλύουν με προσοχή τις εικόνες και αναζητούν πληροφορίες για τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους, που τοποθέτησαν τον μηχανισμό στην οδό Σταδίου.

Το υπουργείο Εργασίας είχε γίνει στόχος τρομοκρατικής οργάνωσης και το 2016. Στις 12 Δεκεμβρίου είχαν τοποθετήσει βόμβα και πάλι σε σακίδιο και πάλι στα κάγκελα, αλλά τότε μπροστά στο υπουργείο. Ο μηχανισμός είχε εξουδετερωθεί και την ευθύνη για την τοποθέτησή του είχε αναλάβει η “ΟΜΑΔΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ”.

Το γεγονός αυτό, δηλαδή η εμφάνιση δύο νέων τρομοκρατικών οργανώσεων μέσα σε ενάμιση μήνα, μετά από περίπου 6 χρόνια σιωπής της τρομοκρατίας στη χώρα μας και αυτό αν μη τι άλλο, προκαλεί προβληματισμό.

Σύμφωνα με Open, αυτά τα 6 χρόνια «σιωπής» της τρομοκρατίας, ενδεχομένως να τα χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες για να στρατολογήσουν νέα μέλη και κάπως έτσι, να μιλούν σήμερα στην Αντιτρομοκρατική για αναβίωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας, αν όχι για ολική επαναφορά της μέσα από τις νέες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο άτομα από την παλιά τρομοκρατία, να βρίσκονται πίσω από τις δύο καινούριες τρομοκρατικές οργανώσεις και να χρησιμοποιηθεί καινούρια, «άφθαρτα» πρόσωπα ως εκτελεστικά όργανα. Σύμφωνα με το Open, η Αστυνομία φοβάται τώρα για το επόμενο χτύπημα και αν αυτό, θα είναι αιματηρό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ