Βόμβα στην Σταδίου: «Ακτινογραφούν» τη νέα οργάνωση στην Αντιτρομοκρατική – Περιμένουν να «μιλήσει» η προκήρυξη

Την προκήρυξη της οργάνωσης «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» που ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας στην Σταδίου τα ξημερώματα του Σαββάτου, περιμένουν στην Αντιτρομοκρατική προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα για τη δράση και τη σύνθεσή της.

Χρυσοχοΐδης για τη βόμβα στην Σταδίου: Δεν θα επιτρέψουμε να αναβιώσει η τρομοκρατία – Τι είπε για το επίδομα των αστυνομικών

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, αυτό που θέλουν να διαπιστώσουν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής είναι αν πρόκειται για μια σοβαρή οργάνωση που κάποια από τα μέλη της έχουν «παρελθόν» και «ιστορία» στον χώρο της τρομοκρατίας. Από τα γραφόμενα και το ύφος του συντάκτη της προκήρυξης θα μπορέσουν να οδηγηθούν σε κάποια συμπεράσματα. Έτσι περιμένουν να δουν αν ο συντάκτης προχωρήσει σε μια ιδεολογική ανάλυση των λόγων για τους οποίους προχώρησαν στο συγκεκριμένο χτύπημα στην «καρδιά» της Αθήνας ή κάνει μια απλή καταγραφή των γεγονότων.

Θεωρούν ότι εάν κάνει μια πιο λεπτομερή και βαθιά ανάλυση, αυτό θα είναι ενδεικτικό ενός ανθρώπου, ο οποίος ξέρει καλά να κάνει πολιτικές, οικονομικές και διεθνείς αναλύσεις και ότι έχει «περάσει» ξανά από τον χώρο της τρομοκρατίας.

Έκρηξη βόμβας στην Σταδίου: Τι εξετάζει η Αντιτρομοκρατική για το «χτύπημα» – Τα «συγκοινωνούντα δοχεία» που ερευνώνται
Πηγή: ΕΡΤ

Στο… μικροσκόπιο ο εκρηκτικός μηχανισμός και τα βίντεο από κάμερες

Από την πρώτη στιγμή που έσκασε η βόμβα στην Σταδίου, η οποία είχε τοποθετηθεί μέσα σε σακίδιο που κρεμόταν στο κάγκελο του πεζοδρομίου απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, οι πυροτεχνουργοί που έφτασαν στο σημείο, προσπάθησαν να συγκεντρώσουν ό, τι υλικό και υπολείμματα υπήρχαν για να εξεταστούν ενδελεχώς.

Τα στοιχεία αυτά έχουν σταλεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαπιστωθεί τι είδους εκρηκτική ύλη χρησιμοποιήθηκε και αν ο μηχανισμός – αν έχει σωθεί κάτι- έχει σχέση με άλλους που μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν σε άλλα χτυπήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα ή και παλιότερα.

Βόμβα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας: Βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης στην Σταδίου

Παράλληλα, οι έμπειροι αξιωματικοί κάνουν «φύλλο και φτερό» τα βίντεο από κάμερες της οδού Σταδίου γιατί θέλουν να «ιχνηλατήσουν» το δρομολόγιο των δραστών: να βρουν τον τρόπο που έφτασαν στο σημείο της επίθεσης και κυρίως πώς έφυγαν και πού πήγαν μετά.

Βέβαια, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, δεν περιμένουν και πολλά από το υλικό των καμερών γιατί, όπως έχει γράψει το enikos.gr, το πιο πιθανό είναι να φαίνονται μόνο δύο σκιές. Εκτιμάται πάντως, ότι πρόκειται για δύο άτομα, το ένα εκ των οποίων έφτασε πεζός και ήταν εκείνος που κρέμασε το σακίδιο στα κάγκελα. Το άλλο πιθανότατα τον περίμενε σε άλλο σημείο για να τον παραλάβει με κάποιο όχημα διαφυγής. Προσπαθούν επίσης να εντοπίσουν ύποπτες κλήσεις μέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Επίσης στην Αντιτρομοκρατική «ξεσκονίζουν» τα αρχεία τους για να δουν ποια άτομα που έχουν γνώσεις από τρομοκρατία, θα μπορούσαν να είναι οι καθοδηγητές αυτής της νέας, πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης. Στο στρατηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός για το εάν ανοίγει ένας νέος κύκλος τρομοκρατίας και υπάρξουν κι άλλα χτυπήματα το επόμενο διάστημα.

Το χρονικό της έκρηξης

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, στις 00:49 περίπου, είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι έξω από το υπουργείο Εργασίας είναι τοποθετημένη μία τσάντα με εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος επρόκειτο να εκραγεί σε 40 λεπτά από εκείνη την ώρα.

Άμεσα, ενημερώθηκε η Αστυνομία, η οποία με τη σειρά της διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Σταδίου στο ύψος της συμβολής της με την οδό Πεσμαζόγλου.

Λίγο αργότερα, μετά το πρώτο τηλεφώνημα στην ΕΦΣΥΝ, ακολούθησε ακόμη ένα, το οποίο έλεγε πως ο εκρηκτικός μηχανισμός βρίσκεται έξω από υποκατάστημα τραπέζης επί της οδού Σταδίου, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.

Υπήρχαν φόβοι της Αστυνομίας ότι υπήρχε και δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται πως απομακρύνθηκε.

Από την έκρηξη στην οδό Σταδίου έσπασαν τζάμια μέχρι και τον 7ο όροφο του υπουργείου Εργασίας.

Αμέσως στο σημείο έσπευσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία ενημερώθηκε από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων για την κατάσταση.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ