ΒΙΝΤΕΟ-5 Χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη

ΒΙΝΤΕΟ-5 Χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη 

Ήταν Σαββατόβραδο, 6 Δεκεμβρίου του 2008 και σε μια στιγμή έγιναν τόσα πολλά και σημαντικά γεγονότα που «σημάδεψαν» την ζωή της χώρας: ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, αλλά και σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Εκείνο το βράδυ, γύρω στις 9, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια, ο μικρός Αλέξης άφησε την τελευταία του πνοή από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, έπειτα από λεκτικό διαξιφισμό των δύο ένστολων με την παρέα του νεαρού.

Η σφαίρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, διαπέρασε την καρδιά του 15χρονου και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

Η δολοφονία του Αλέξη πυροδοτεί έντονες αναταραχές. Σημειώνονται δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της πόλης και οδομαχίες έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, όπου κυριαρχούν τα οδοφράγματα, ο πετροπόλεμος, οι μολότοφ και οι συγκρούσεις, ενώ ο αναβρασμός εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Από τις 6 Δεκεμβρίου 2008 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2009 οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε περισσότερες από 250 συλλήψεις πανελλαδικά, 67 από τις οποίες κατέληξαν σε προφυλακίσεις. Σύμφωνα με τον απολογισμό του ΕΒΕΑ 435 επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα υπέστησαν σοβαρές ζημιές, 37 μάλιστα από αυτές καταστράφηκαν ολοσχερώς. Το συνολικό κόστος των ζημιών ανήλθε σε 50 εκατ. ευρώ. Ο Εμπορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για 88 επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές με 10 από αυτές να καταστρέφονται ολοσχερώς.

 

Δείτε φωτογραφίες & βίντεο:

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ