Βασίλης Βασιλικός: Η συζήτηση με τον Κώστα Γαβρά για το «Ζ» από το αρχείο της ΕΡΤ

Θλίψη στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Βασίλη Βασιλικού. Ο πολυβραβευμένος Έλληνας συγγραφέας πέθανε σε ηλικία 89 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες και έχουν εκδοθεί και στην γραφή Μπράιγ.

Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του, ήταν το «Ζ» που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Το βιβλίο αναφέρεται και περιγράφει όλα τα γεγονότα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Γράφτηκε από τον Βασίλη Βασιλικό το 1966 και πρωτοδημοσιεύτηκε την χρονιά εκείνη σε συνέχειες στο περιοδικό «Ταχυδρόμος».

Το 1969 ο Κώστας Γαβράς γύρισε την ομώνυμη ταινία «Ζ», το σενάριο της οποίας αποτελεί διασκευή του μυθιστορήματος του Βασιλικού από τον ίδιο και τον Ισπανό συγγραφέα Χόρχε Σεμπρούν.

Στο αρχείο της ΕΡΤ περιλαμβάνεται ένα τηλεοπτικό ντοκουμέντο στο οποίο έχει καταγραφεί μια συζήτηση του Κώστα Γαβρά με τον Βασίλη Βασιλικό για το «Ζ». Πρόκειται για μία παραγωγή 1990, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Βασιλικού.

Στο απόσπασμα ο Κώστας Γαβράς περιγράφει πώς πρωτοδιάβασε το βιβλίο του Βασιλικού, μέσω του αδελφού του, που συνυπηρετούσε με τον Βασίλη Βασιλικό στον στρατό, και-μετά το απριλιανό πραξικόπημα των Συνταγματαρχών-αποφάσισε να κάνει την ομώνυμη ταινία. Περιγράφει ακόμη, τις δυσκολίες που συνάντησε μέχρι να βρει χρηματοδότηση για την ταινία, εξαιτίας του περιεχομένου της και την τελική απόφαση για τα γυρίσματα της ταινίας στην Αλγερία. Υπογραμμίζει, δε, το πάθος με το οποίο πραγματοποιήθηκε η ταινία αυτή.

Προβάλλονται πλάνα από την ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά, με πρωταγωνιστές τον Υβ Μοντάν (στο ρόλο του βουλευτή), τον Ζαν Λουι Τρεντινιάν (στο ρόλο του ανακριτή), τον Ζακ Περέν (φωτορεπόρτερ) και την Ειρήνη Παππά (στο ρόλο της χήρας του βουλευτή).

Πατήστε εδώ και δείτε ολόκληρη την συζήτηση του Βασίλη Βασιλικού με τον Κώστα Γαβρά από το αρχείο της ΕΡΤ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ