Βασίλης Κοντοζαμάνης στον Realfm: Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό, δεν πρόκειται να εξαφανιστεί

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, δήλωσε ότι “η επιδημιολογική εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Υπάρχει βέβαια ένας αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, έχει μειωθεί ο αριθμός των εισαγωγών και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι σαφώς μικρότερη η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε σχέση με προηγούμενες ημέρες, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία”.

“Το άνοιγμα γίνεται με μέθοδο, με προγραμματισμό και συντεταγμένα. Έχει παρατηρηθεί και σε χώρες του εξωτερικού ότι σε συγκεκριμένες δραστηριότητες εφόσον τηρούνται τα μέτρα, η επιδημιολογική επιβάρυνση είναι ελάχιστη σε ότι αφορά στον κορονοϊό και στην πίεση στο σύστημα υγείας. Έχουμε ένα επιδημιολογικό φορτίο που είναι ακόμα υψηλό και αίρονται κάποιοι περιορισμοί, θα πρέπει όμως να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτή τη στιγμή είναι διαφορετικές οι συνθήκες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και σε σχέση με την περσινή θερινή περίοδο, αν θέλετε. Έχουμε τα εμβόλια, έχουμε το εργαλείο των self test που μπορούμε να εντοπίζουμε τους ασυμπτωματικούς και τους προσυμπτωματικούς ασθενείς. Υπάρχει μια ανοσία στον ελληνικό πληθυσμό, που είναι και φυσική ανοσία αλλά και από τον εμβολιασμό που είναι σε εξέλιξη” περιέγραψε.

“Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό, δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Απλά εφόσον όλα γίνονται μεθοδικά και προγραμματισμένα και τηρούμε τα μέτρα, θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σιγά, σιγά στις δραστηριότητες” συμπλήρωσε.

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών ανέφερε “οι εμβολιασμοί στη χώρα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και φαίνεται ότι χτίζεται το τείχος ανοσίας. Μάλιστα, τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας δείχνουν ότι η πρόσφατη άρση περιορισμών δεν αύξησε τα κρούσματα, οφείλεται βέβαια και στον εμβολιασμό το αποτέλεσμα”.

“Η Ελλάδα είναι πρώτη σε ημερήσιους εμβολιασμούς μεταξύ των πλουσίων χωρών, των G8 και G20” υπογράμμισε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ