Βασιλακόπουλος στον Realfm 97,8: Τα εμβόλια μας προστατεύουν απόλυτα από τη σοβαρή νόσο

“Τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή, αναφέρουν αποτελεσματικότητες που κυμαίνονται από το 95% στην Pfizer και την Moderna, γύρω στο 70% στην AstraZeneca κ.ο.κ. Αυτές οι αποτελεσματικότητες δεν αναφέρονται στο αν το εμβόλιο μας προστατεύει από την σοβαρή νόσο, δηλαδή αν κολλήσω κορονοϊό να πάω στο νοσοκομείο, στη ΜΕΘ και να χάσω τη ζωή μου. Για αυτό, για την σοβαρή νόσο τα εμβόλια μας προστατεύουν απόλυτα, πλήρως. Αν εμβολιαστώ δεν θα πάω στο νοσοκομείο” δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Τα ποσοστά αυτά είναι το πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο από το να εμφανίσουμε οποιοδήποτε, έστω και ένα μονάχα σύμπτωμα. Μόνο λίγο βήχα, μόνο λίγο πυρετό, μόνο λίγο συνάχι, μόνο λίγο ταραχή στην γεύση. Από οποιαδήποτε σύμπτωμα. 95% προστασία σημαίνει αν μπει μέσα μου ο κορονοϊός δεν θα αναπτύξω κανένα σύμπτωμα έστω και ήπιο και σίγουρα δεν θα πάω στο νοσοκομείο. Αυτό ισχύει για όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια” συμπλήρωσε.

“Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό εναντίον της σοβαρής νόσου για όλες τις ηλικίες. Κανείς άνθρωπος που έχει εμβολιαστεί μέχρι τώρα από το εμβόλιο της Astra, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεν πήγε στο νοσοκομείο, δεν πήγε σε ΜΕΘ, δεν πέθανε. Στις μεγάλες ηλικίες, συμβαίνει ότι στην αρχική μελέτη της Astra μπήκαν λίγοι σε αριθμό μεγάλοι ασθενείς σε ηλικία, ήταν μόλις το 13%. Ήταν μικρός για να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την ελαφρά νόσο, όχι για την σοβαρή νόσο” διευκρίνισε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ