Βαριές «καμπάνες» για τον θάνατο ενοίκων ξενοδοχείου

Βαριές «καμπάνες» για τον θάνατο ενοίκων ξενοδοχείου

Σε συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών και 8 μηνών, με 3ετή αναστολή, καταδικάστηκε ο ιδιοκτήτης γνωστού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, όπου πριν από τέσσερα χρόνια έχασαν τη ζωή τους δύο νεαροί ένοικοί του, που δηλητηριάστηκαν, εισπνέοντας μονοξείδιο του άνθρακα, ύστερα από διαρροή που προκλήθηκε στις εγκαταστάσεις θέρμανσης της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε κι ένας εργολάβος, στον οποίο το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών και 5 μηνών, με 3ετή αναστολή, ενώ, αντιθέτως, αθωώθηκε ένας πραγματογνώμονας, o οποίος κλήθηκε να ερευνήσει τα αίτια θανάτου του πρώτου νεκρού ενοίκου, αλλά δεν εντόπισε το πρόβλημα στις εγκαταστάσεις θέρμανσης, με συνέπεια να ακολουθήσει μία μέρα αργότερα ο δεύτερος θάνατος.

Οι δύο καταδικασθέντες κρίθηκαν κατά πλειοψηφία ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, κατ’ εξακολούθηση, και για πρόκληση σωματικής βλάβης (η πράξη αυτήν αφορά την περίπτωση μίας τρίτης ενοίκου που υπέστη λιποθυμία), χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, ενώ επιπλέον ο ιδιοκτήτης κρίθηκε ένοχος για κατασκευή αυθαιρέτου.

Οι δύο θάνατοι, ενός 28χρονου κι ενός 27χρονου, σημειώθηκαν σε διάστημα 24 ωρών, αντιστοίχως, στις 4 και 5 Νοεμβρίου του 2009, σε δύο ξεχωριστά δωμάτια και ορόφους του γνωστού ξενοδοχείου, που βρίσκεται στην περιοχή Πανόραμα της Θεσσαλονίκης.

«Η φραγή της καπνοδόχου του λέβητα, η έλλειψη μελέτης και η παράλειψη ορισμού υπευθύνου για την επίβλεψη των εργασιών στην οροφή του ξενοδοχείου και την σωστή και ασφαλή εκτέλεσή τους, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες κακοτεχνίες και τα ανοίγματα στους χώρους των δωματίων (οπές στα πατάρια που επικοινωνούσαν με τις ντουλάπες), όπως και η έλλειψη τακτικής προληπτικής συντήρησης των εγκαταστάσεων αερίου και των μετρήσεων του λέβητα κατά την έναρξη της περιόδου θέρμανσης που θα οδηγούσαν σε εντοπισμό της κακής λειτουργίας του καυστήρα και επομένως της φραγής της καπνοδόχου, προκάλεσαν διαφυγή καυσαερίου (διοξείδιο του άνθρακα) και κατά συνέπεια οξεία θανατηφόρα δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κατηγορητήριο.

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου αρνήθηκε τις κατηγορίες, αποποιούμενος των ατομικών του ευθυνών. Από την πλευρά του, ο εργολάβος δεν παρέστη στη δίκη, καθώς διαμένει τα τελευταία χρόνια μόνιμα στο εξωτερικό, και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο.

Οι δύο κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Για την υπόθεση, οι οικογένειες των θυμάτων προσέφυγαν στα αστικά δικαστήρια, αξιώνοντας αποζημίωση για ψυχική οδύνη, το συνολικό ύψους της οποίας ξεπερνάει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ