Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης: Η ζωή και η πορεία του εμβληματικού επιχειρηματία – Το αντιδικτατορικό κίνημα, ο έρωτας με την Μαριάννα Βαρδινογιάννη και η εξορία στην Αμοργό

Απέραντη θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Βαρδή Βαρδινογιάννη, ενός από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες της χώρας, σε ηλικία 91 ετών. Η οικογένειά του με μια λιτή ανακοίνωση έκανε γνωστό τον θάνατο του επιχειρηματία.

Οι εργαζόμενοι της Motor Oil αποχαιρετούν τον Βαρδή Βαρδινογιάννη – Η ανακοίνωση του Ομίλου

«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι ο αγαπημένος πατέρας και παππούς, Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης έφυγε από τη ζωή σήμερα, Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου Βαρδινογιάννη, υπήρξε μία από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου. Με όραμα, στρατηγική και κοινωνική ευθύνη, οδήγησε τον Όμιλο σε ηγετική θέση στους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας και των ΜΜΕ.

Μητσοτάκης για Βαρδινογιάννη: Αποχαιρετώ με θλίψη τον πατριάρχη μιας οικογένειας που σφράγισε με τη δράση της την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα του τόπου
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Γεννημένος στις 4 Δεκεμβρίου 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης προερχόταν από μια παραδοσιακή κρητική οικογένεια, που του δίδαξε αξίες, όπως η εργατικότητα, η εντιμότητα και η αφοσίωση. Αξίες που ακολούθησε έως το τέλος.

Ήταν το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη. Προηγούνταν τα τέσσερα αδέλφια του, Παύλος (1925-1984), Αμαλία (1927-2016), Σήφης (1929-2002), Νίκος (1931-1973) και έπονταν άλλα τρία, οι Γιώργος (1936), Θεόδωρος (1942-1996) και Ελένη (1946).

Προκόπης Παυλόπουλος για Βαρδινογιάννη: Υπήρξε πολλαπλώς εξέχουσα προσωπικότητα της χώρας μας

Το Πολεμικό Ναυτικό και το αντιδικτατορικό κίνημα

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αποφοίτησε το 1955 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό Ναυτικό, όπως ο αδελφός του, Νίκος.

Μυήθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος.

Ανδρουλάκης για την απώλεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη: «Ήταν ένας δημιουργικός και ρηξικέλευθος επιχειρηματίας»

Τον Ιούλιο του 1967 αποστρατεύθηκε αναγκαστικά από το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου με τον βαθμό του πλωτάρχη, λόγω της αντιστασιακής του δράσης και εξορίστηκε στην Αμοργό.

Φωτογραφία αρχείου: Intime

Η γνωριμία της Μαριάννας με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και η εξορία στην Αμοργό

Στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», που προβλήθηκε στις 14 Μαΐου 1998 από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είχε μιλήσει για την γνωριμία της με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και την εξορία στην Αμοργό.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε περιγράψει την πρώτη γνωριμία της με τον σύζυγο της αλλά και τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν όταν εκείνος εξορίστηκε από την δικτατορία στην Αμοργό. «Γνώρισα τον Βαρδή σε ένα φιλικό σπίτι όταν ήμουν μαθήτρια και εκείνος νεαρός αξιωματικός του Ναυτικού. Όμως κύριε Χατζηνικολάου, όταν από την ζωή σου έχει περάσει μία εξορία αλλά και μία απόπειρα δολοφονίας δεν μπορείς να μιλάς για εύκολη ζωή. Αλλά ένα ζευγάρι που αγαπιέται στις δύσκολες ώρες δένεται περισσότερο», είχε πει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Ποτέ δεν ένιωσα πιο κοντά στον άνδρα μου από εκείνες τις ώρες που πέρναγα κοντά του, όταν μετά από ταλαιπωρίες συχνά ημερών κατάφερνα να φτάσω στην Αμοργό, όπου ο Βαρδής ήταν εξόριστος από την δικτατορία. Και ποτέ δεν ένιωσα μεγαλύτερη ζεστασιά απ’ όση ένιωθα μέσα στην παγωνιά του μικρού μας δωματίου όπου συχνά κοιμόμουν με τις μπότες για να μην ξεπαγιάσω», είχε εξηγήσει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Μάλιστα είχε θυμηθεί και τις φιλίες με τους κατοίκους της Αμοργού που τότε είχαν βοηθήσει το ζευγάρι. «Κάθε πρωί στο παράθυρο με περίμενε ένα ποτήρι γάλα, ένα φρέσκο αυγό, ένα μπουκέτο ανεμώνες από τους γείτονες εκείνης της εξορίας, τους απλούς ανθρώπους της Αμοργού που μας έδωσαν ανυστερόβουλα την αγάπη και την φιλία τους. Ακόμα και τώρα οι δεσμοί με τους ανθρώπους της Αμοργού υπάρχουν. Εκείνη η πραγματικά δύσκολη περίοδος της ζωής μας, όπου εγώ ήμουν μοιρασμένη ανάμεσα στον άντρα μου και τα τρία μωρά παιδιά μου -και όποτε ήμουν μαζί τους αναζητούσα τον άντρα μου και όποτε ήμουν με τον άντρα μου, μου έλειπαν τα παιδιά μου- κρατάει πάντα μία ξεχωριστή θέση στις αναμνήσεις μου», είχε πει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Το σοκ της απόπειρας δολοφονίας του Βαρδή Βαρδινογιάννη

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε μιλήσει και για την απόπειρα δολοφονίας του συζύγου της το 1990. «Ήταν ένα σοκ που δεν μπορώ να το ξεπεράσω ακόμη. Μία συγκλονιστική στιγμή που όμως μέσα σε δευτερόλεπτα ξετύλιξε μπροστά μου ολόκληρη την ζωή μου με τον Βαρδή και μου αποκάλυψε με έναν μοναδικό τρόπο – που σε κανέναν άνθρωπο δεν το εύχομαι- το μέγεθος και την δύναμη της αγωνίας μου και της αγάπης μου για εκείνον», είχε πει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Ο γάμος με την Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης από το 1961 ήταν παντρεμένος με την Μαριάννα Βαρδινογιάννη και είχαν αποκτήσει πέντε παιδιά: τον Γιάννη, τη Χριστιάνα, τον Γιώργο, τον Νίκο και την Βαρδιάννα.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη αναφερόταν πάντα στις συνεντεύξεις της στον σύντροφο της ζωής της, τον συνοδοιπόρο της, τον άνθρωπο που, όπως είχε αναφέρει, είχε σημαδέψει τη ζωή της.

«Εγώ ήμουν ακόμα μαθήτρια Γυμνασίου όταν πρωτογνωριστήκαμε με τον Βαρδή. Παντρευτήκαμε κάποια χρόνια αργότερα, αλλά από το πρώτο βλέμμα που ανταλλάξαμε και οι δύο νιώσαμε πως ο δρόμος της ζωής μας θα ήταν κοινός. Ο Βαρδής καθόρισε τη ζωή μου, ήταν και είναι τα πάντα για εμένα. Η αγάπη και το δέσιμο που μας ένωσε και μας ενώνει δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε λέξεις», δήλωνε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO στον «Εθνικό Κήρυκα».

Φωτογραφία αρχείου: Intime

Η οικογένεια ήταν και για τους δύο η απόλυτη προτεραιότητά τους και το επιστέγασμα της αγάπης τους.

«Η μόνη επιθυμία, το μόνο που ζήτησα από τον Θεό, ήταν να έχω μια αγαπημένη οικογένεια. Η οικογένεια και τα παιδιά μας ήταν για εμένα και τον Βαρδή η πυξίδα και η απόλυτη προτεραιότητά μας. Οι αρχές και αξίες με τις οποίες είχαμε και οι δύο μεγαλώσει είναι νομίζω αυτό που κράτησε την οικογένειά μας ενωμένη και τους δυο μας με τα πόδια μας στη γη. Επίσης, ό,τι καταφέραμε το καταφέραμε με πολύ κόπο, πολλή δουλειά και έχοντας περάσει πολλές και μεγάλες δυσκολίες. Το “φαίνεσθαι” δε μας ενδιέφερε ποτέ», είχε πει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Φωτογραφία αρχείου: Intime

«Σίγουρα το ότι καταφέραμε να είμαστε συνοδοιπόροι όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας μοιραστεί χαρές αλλά και λύπες, επιτυχίες αλλά και μεγάλες δοκιμασίες ήταν και αποτέλεσμα συνειδητής προσπάθειας να είμαστε πάντα ο ένας στο πλευρό του άλλου με σεβασμό, ειλικρίνεια και κατανόηση», επαναλάμβανε για τον σύζυγό της.

Και οι δύο συμφωνούσαν πως η οικογένειά τους ήταν ό,τι πολυτιμότερο είχαν στη ζωή τους. Τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους ήταν τα πάντα για εκείνους και η ευτυχία τους το μόνιμο ζητούμενό τους.

Φωτογραφία αρχείου: Intime

Έζησαν μια γεμάτη ζωή, με ευχάριστες στιγμές, αλλά και δυσκολίες, ήταν πάντα ο ένας στο πλευρό του άλλου με βασικό μέλημα τη φροντίδα και την αγάπη για την οικογένειά τους.

 

Τα δύσκολα χρόνια της εξορίας στην Αμοργό

Η πιο δύσκολη περίοδος της κοινής ζωής τους ήταν όταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης εξορίστηκε στην Αμοργό.

Είχαν ήδη τρία παιδιά και τότε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη πήρε την απόφαση να τον ακολουθήσει στον τόπο της εξορίας του.

«Πολύ έντονα θυμάμαι την περίοδο της εξορίας του Βαρδή στην Αμοργό. Τότε είχαμε ήδη αποκτήσει τα τρία μας παιδιά με το τρίτο νεογέννητο στην κούνια. Ένιωθα την καρδιά μου κομμένη στα δύο: ανάμεσα στον άντρα που λάτρευα και στα παιδιά μου που ήταν το κέντρο της ζωής μου. Παίρνοντας ένα καΐκι μέσα στον χειμώνα, πήγα στην Αμοργό με τα δύο μεγαλύτερα παιδιά μας. Μέναμε σε ένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό, πλημμυρισμένοι όμως από την αγάπη και τη συμπαράσταση των κατοίκων της Αμοργού. Δε θα τους ξεχάσω ποτέ… Κάθε μέρα έβρισκα στο παράθυρό μας πότε ένα μπουκάλι γάλα, πότε δύο αυγά, ένα ζεστό ψωμί… Η αγάπη τους ήταν βάλσαμο στην ψυχή μας», είχε πει σε συνέντευξή της στο newsmoney.gr.

Φωτογραφία αρχείου: Intime

Το φιλανθρωπικό έργο

Μαζί αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της ζωής τους στη φιλανθρωπία και την κοινωνική προσφορά. Μέσα από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη πρωτοστάτησαν στην καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου και την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Οι δράσεις του Ιδρύματος εκτείνονται σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής χιλιάδων ανθρώπων.

Φωτογραφία αρχείου: Intime

Οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις του σπουδαίου επιχειρηματία

Η προσφορά του Βαρδή Βαρδινογιάννη στον επιχειρηματικό και κοινωνικό τομέα έχει αναγνωριστεί με πληθώρα διακρίσεων και βραβείων, μεταξύ των οποίων:

  • Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής: O τίτλος απονεμήθηκε το 2006 από τη Γαλλική Δημοκρατία. Ο τίτλος του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής απονεμήθηκε το 2015.
  • Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευεργεσίας από την Ελληνική Δημοκρατία
  • Βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών
  • Βραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας το 2018
  • Το 2018 η Παγκρήτιος Ένωση τον αναγόρευσε σε Επίτιμο Πρόεδρο για την προσφορά και τη συμβολή του στη διάδοση της κρητικής παράδοσης

Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη

Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη έχει αναπτύξει δραστηριότητες σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με κύριους πυλώνες την ενέργεια, τη ναυτιλία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Με την Motor Oil Hellas και την Avin Oil, ο Όμιλος αποτελεί κορυφαίο παίκτη στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Μέσα από σύγχρονα διυλιστήρια και στρατηγικές επενδύσεις στην αειφορία, διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της παραγωγής και διάθεσης καυσίμων υψηλής ποιότητας.

Η ναυτιλιακή δραστηριότητα του Ομίλου περιλαμβάνει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους δεξαμενοπλοίων στην περιοχή, ενισχύοντας τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας στον τομέα της ναυτιλίας.

Μέσα από επενδύσεις σε ΜΜΕ, όπως το Star Channel και τον Alpha, ο Όμιλος στηρίζει την πολυφωνία και την ελεύθερη ενημέρωση.

Το βιογραφικό του Βαρδή Ι. Βαρδινογιάνη από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

Ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης γεννήθηκε το 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου. Καταγόταν από ηρωική οικογένεια των Σφακίων, απόγονος του Ιωάννου Βαρδινογιάννη, αρχηγού της Κρητικής εξέγερσης κατά των Οθωμανών. Τo πέμπτο παιδί της οικογένειας του Ιωάννη και της Χρυσής Βαρδινογιάννη.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και σταδιοδρόμησε ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, υπηρετώντας την πατρίδα με πίστη, αγάπη και αφοσίωση. Λόγω της βαθιάς του δημοκρατικής συνείδησης, το δικτατορικό καθεστώς τον οδήγησε σε αναγκαστική αποστρατεία και τον εξόρισε στην Αμοργό. Αργότερα η ελληνική Πολιτεία τίμησε την δράση του και του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Ναυάρχου. Οι αρχές και οι αξίες του Πολεμικού Ναυτικού χάραξαν την καρδιά του, τον ακολούθησαν σε όλη του τη ζωή και αποτέλεσαν πυξίδα της πορείας και της δράσης του.

Μετά την αποστρατεία του και τον αιφνίδιο θάνατο του αδελφού του Νίκου το 1972, ανέλαβε τα ηνία της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε, την οποία με σταθερά βήματα, στιβαρές επιχειρηματικές αποφάσεις και προσήλωση στον στόχο οδήγησε στην κορυφή σε διεθνές επίπεδο. Με όραμα, εργατικότητα, μεθοδικότητα και σκληρούς αγώνες μετέτρεψε το μικρό διυλιστήριο λιπαντικών στους Αγίους Θεοδώρους στο σημερινό ενεργειακό όμιλο διεθνούς βεληνεκούς: τη MOTOR OIL, την ναυαρχίδα του Ομίλου Βαρδινογιάννη.

Οραματιστής, ηγέτης, κράτησε με στιβαρότητα και βαθιά αίσθηση ευθύνης το τιμόνι του Ομίλου για 52 ολόκληρα χρόνια: μισό αιώνα στήριξης της εθνικής οικονομίας της χώρας, μέσω εξαγωγών, χιλιάδων θέσεων εργασίας, επενδύσεων αλλά και ενεργειακής σταθερότητας.

Παράλληλα, ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης ανέπτυξε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στον πετρελαϊκό, τον ναυτιλιακό, τον τραπεζικό και τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς και τα ΜΜΕ. Η βάση του Ομίλου παραμένει πάντα η Ελλάδα.

Ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης αποτέλεσε ζωντανό παράδειγμα του ασίγαστου ελληνικού πνεύματος και του επιχειρηματικού δαιμόνιου. Γνήσιος Κρητικός, πάντα σεμνός, δωρικός, αυθεντικός, δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του και τους συμπατριώτες του, προσφέροντας ένα μεγάλο έργο ευεργεσίας στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη.

Δύναμή του η οικογένειά του. Παντρεμένος με την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη απέκτησαν πέντε παιδιά τον Γιάννη, τη Χριστιάννα, τον Γιώργο, τον Νίκο και τη Βαρδιάννα. Η οικογένεια τους μεγάλωσε με 13 εγγόνια και 3 δισέγγονα. Μαζί, Βαρδής και Μαριάννα προσέφεραν ένα τεράστιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο στην Ελλάδα και διεθνώς.

Για ολόκληρη την οικογένεια των εργαζομένων της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, και ολόκληρου του Ομίλου, στεκόταν σαν πατέρας έχοντας πάντα την πόρτα του ανοιχτή για όλους, επιβλητικός μα και οικείος , πάντα αρωγός σε κάθε ανάγκη. «Να νοιάζεστε για τον διπλανό σας» ήταν τα λόγια που πάντοτε επαναλάμβανε. Ποτέ δεν σταμάτησε να οραματίζεται, ποτέ δεν έπαψε να δουλεύει άοκνα.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος, αποτέλεσε τον πατριάρχη της οικογένειας και ζωντανό σύμβολο επιχειρηματικότητας. Αληθινός πατριώτης, στις δύσκολες στιγμές της πατρίδας ήταν πάντα παρών. Με βαθιά δημοκρατική συνείδηση, πίστευε πάντοτε στην εθνική ενότητα για να πάει η χώρα μπροστά. Γαλούχησε την νέα γενιά με το ήθος και τις αταλάντευτες αρχές της ζωής του αφήνοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη.

Στην καρδιά του ήταν πάντοτε βαθιά χαραγμένα τα ιδανικά του: οικογένεια, ναυτικό, Κρήτη, πατρίδα.

Από την Κρήτη στον κόσμο και από τις δυσκολίες στους θριάμβους της ζωής, έχει κερδίσει επάξια μια θέση στην ιστορία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ