Τζαβάρας: Δεν κλείνει το ΕΚΚ

Τζαβάρας: Δεν κλείνει το ΕΚΚ

Δεν κλείνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, διαβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας.

Μετά το σάλο που ξέσπασε πριν λίγες ημέρες, από τη συνέντευξη του άτυπου συμβούλου του, Γιάννη Σολδάτου, εκδότη, συγγραφέα, σκηνοθέτη, σε ημερήσια εφημερίδα, στην οποία δεν απέκλειε το κλείσιμο του Κέντρου, ο κ. Τζαβάρας, παραχώρησε σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γρηγόρη Καραντινάκη. «Ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφέρει την άποψή του» σχολίασε ο κ.Τζαβάρας.

«Παρά την περιορισμένη χρηματοδότηση, στον τομέα του κινηματογράφου έχουμε πολύ καλές επιδόσεις. Δεν χρειάζονται ριζικές αλλαγές τέτοιες, που να απαιτούν κατάργηση του Κέντρου Κινηματογράφου» είπε ο κ.Τζαβάρας και συνέχισε στα σημεία τα οποία όπως δήλωσε, χρειάζονται βελτίωση και που θα ενισχύουν, την κινηματογραφική τέχνη, και για τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς:

– «Τα κενά και οι ατέλειες του νόμου 3905 του κινηματογράφου, από την ψήφισή του το 2010 έως σήμερα» όπως ανέφερε , χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

– Η αναβάθμιση της προβολής του ελληνικού κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. «Συζητάμε το θέμα, με εκπροσώπους του κινηματογραφικού χώρου από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών έως τους διανομείς», δήλωσε ο κ.Τζαβάρας. «Ο ελληνικός κινηματογράφος δεν προβάλλεται αρκετά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης» εκτιμά ο ίδιος.

– Η δημιουργία ισχυρότερων κινήτρων για τα γυρίσματα ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα.

– Η θεσμική ενίσχυση και βελτίωση των περιφερειακών Φεστιβάλ Δράμας, Ολυμπίας κ.ά.

– Η δημιουργία αρχείου (depot legal) όλης της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Όσο για την κινηματογραφική εκπαίδευση, «η βελτίωση και η προώθηση της αποτελεί σκοπό και υποχρέωση του κράτους» είπε ο κ. Τζαβάρας, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Όσον αφορά τους στόχους της βελτίωσης της κινηματογραφικής ανάπτυξης, τους οποίους ανέφερε ο κ.Τζαβάρας, δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

Από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Κραντινάκης, αναφέρθηκε στο έργο και την «αθόρυβη» όπως είπε, λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, από τη τελευταία συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει πριν 1,5 χρόνο.

«Από τότε μέχρι σήμερα τακτοποιήσαμε σχεδόν εξ ολοκλήρου την αποπληρωμή των χρεών του Κέντρου, προς σκηνοθέτες , σεναριογράφους, παραγωγούς, εργαστήρια, τη ραχοκοκαλιά δηλαδή της κινηματογραφικής κοινότητας», είπε ο κ. Καραντινάκης.

«Διεκδικήσαμε οφειλές του δημοσίου από επιστροφή ΦΠΑ που εκκρεμούσαν από το 2006 , προς το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και πετύχαμε την ολοκληρωτική επιστροφή του ΦΠΑ μέχρι και το 2010 ενώ συνεχίζεται η αποπληρωμή του 2011. Όσον αφορά στο φόρο δημοσίων θεαμάτων αυτή τη στιγμή βρίσκεται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών για να πιστοποιηθεί από πού προέρχεται το έλλειμμα των περίπου 3 εκ. ευρώ από τα 6 εκ. που υπολογίζαμε» είπε ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Καραντινάκης μιλώντας για τα οικονομικά και τα πεπραγμένα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, το οποίο απασχολεί 19 υπαλλήλους στο προσωπικό του ενώ τα λειτουργικά του έξοδα μειώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια κατά 32%, υπέρ της παραγωγής ταινιών.

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό χρηματοδοτήσεων του ΕΚΚ, ο οποίος ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2013 , οι εγκρίσεις σεναρίων θα γίνονται ανά τρεις ή τέσσερις μήνες. Και τέλος, αναμένεται σύντομα να επιλυθεί, με υπουργική απόφαση και σύμφωνα με το νόμο, η βελτίωση του εσωτερικού κανονισμού του Κέντρου.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ