Τσιόδρας στον Realfm 97,8: Έχουν ελεγχθεί 29 ύποπτα κρούσματα του κορονοϊού

«Υπάρχει μία εξάπλωση και διασπορά του ιού σε όλον τον κόσμο, ευτυχώς όμως δεν υπάρχουν

Συζητήθηκε η διεθνής κατάσταση για τον κορονοϊό και τα δεδομένα που προκύπτουν από την επιδημιολογική επιτήρηση. Αυτό που είπαμε είναι ότι πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα μέτρα στις πύλες εισόδου, η επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας και του κοινού για έγκαιρη αναγνώριση, εργαστηριακό έλεγχο και απομόνωση ενός αληθινά ύποπτου περιστατικού. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί στη χώρα μας 29 περιστατικά, 28 που δεν πληρούσαν τον ορισμό κρούσματος, ψευτο- ύποπτα και ένα αληθινά ύποπτο, ήταν όλα αρνητικά και τα περισσότερα είχαν επιβεβαίωση ύπαρξης κάποιου ιού κοινού κρυολογήματος ή γρίπης», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας μετά τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή «Τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «είναι ώρα για επιστημονικά δεδομένα, για γεγονότα και όχι για φήμες και φόβο. Είναι ώρα για αλληλεγγύη για όχι για στίγμα. Αυτήν την ώρα στη χώρα μας, υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα και με το παράδειγμα πολλών ευρωπαίων συναδέλφων μας. Κάνουμε συστηματικό έλεγχο στις πύλες εισόδου της χώρας και ενημερώνουμε τους ταξιδιώτες που έρχονται από αυτές τις περιοχές να είναι σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ ώστε να γίνεται ο κατάλληλος έλεγχος και η απομόνωση, σε περίπτωση που αυτό επιβεβαιωθεί».

«Αυτή τη στιγμή κανένα κράτος στον κόσμο δεν βρίσκεται στη φάση της συνεχιζόμενης μετάδοσης εκτός από την επαρχία της Κίνας. Αν συνεχιστούν τα έντονα μέτρα που έχουν οι Κινέζοι, η πιθανότητα για αυτό το σενάριο μικραίνει μέρα με την ημέρα αλλά είμαστε σε επιφυλακή και γι΄αυτό το σενάριο», πρόσθεσε.

Τέλος,ο κ. Τσίοδρας μίλησε για τις νέες πρωτοβουλίες που ανέλαβε για τον κορονοϊό το υπουργείο Υγείας και ανέφερε ότι συζητήθηκε το σενάριο διακοπής των πτήσεων από την Κίνα αλλά δεν εξετάστηκε για την ώρα.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ