Τσιόδρας: Ο εμβολιασμός πρέπει να προχωρήσει για να μειωθεί η απώλεια υγείας

Στην εξέλιξη της πανδημίας και στο απολογισμό των μέχρι σήμερα δράσεων, αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στο Διεθνές Διεπιστημονικό Διαδικτυακό Συμπόσιο “Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μια πρόκληση για το μέλλον” που διοργανώνει η “Πρωτοβουλία 1821-2021” στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Σχετικά με τον εμβολιασμό τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός για να μειωθεί αυτό που ονομάζουμε απώλεια υγείας και οι επιπτώσεις της, κοινωνικές και οικονομικές. Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπενθυμίζοντας την κριτική που είχε δεχτεί ο ΠΟΥ και σημειώνοντας ότι ο οργανισμός είχε συστήσει συνεργασία χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά υπήρξε διαφορά στα μέτρα και διαφορά στις επιπτώσεις.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, στην Ελλάδα ξεκινήσαμε από το Φεβρουάριο του 2020, στις 26/2 είχαμε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, πρέπει να εξηγούμε τις επιπτώσεις και τις επιπλοκές για μία νόσο που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, να εξηγήσεις επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο καθηγητής τόνισε ότι στην πρώτη φάση το απαγορευτικό είχε αποτελέσματα και έπρεπε να επικοινωνήσουμε δύσκολα μέτρα στον κόσμο, να αλλάξουν τις παραδόσεις τους, τον τρόπο που γιορτάζουν, θυμάστε την αναστολή των καρναβαλιών, ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτό μία τέτοια κατάσταση.

Σε πολλές χώρες τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα και είναι φυσικό το ακροατήριο να εκφράζει θυμό στις ερωτήσεις του, φόβο, άγχος, άρνηση, στίγμα και πανικό, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ