Τσιόδρας: Αυτοί είναι οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού

Στις αιτίες για τις οποίες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε κατά την έκτακτη ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες και εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση που επικρατεί. Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος τα αυξημένα κρούσματα οφείλονται στα εξής:

-Στην αύξηση των εργαστηριακών ελέγχων καθώς και στο γεγονός ότι οι έλεγχοι είναι πιο στοχευμένοι

– Στην αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού μετά την άρση του απαγορευτικού, όπως έχει γίνει σε πολλές χώρες του κόσμου μετά την πρώτη φάση επιδημίας και σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή έχουν πολλαπλές τοπικές εστίες, διπλασιασμό των κρουσμάτων

-Στην αυξημένη μεταδοτικότητα σε αυξημένες συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού, όταν δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης, όπου δεν τηρούνται οι προφυλάξει. Όπως για παράδειγμα συνέβη σε κρεατοβιομηχανία με 35 κρούσματα, σε εστιατόριο -μπαρ με 7 καταγεγραμμένα κρούσματα και σε γάμους με 45 καταγεγραμμένα κρούσματα σε γάμο στη Θεσσαλονίκη και 22 σε γάμο στην Αλεξανδρούπολη.

– Στη μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες τους τελευταίους δύο μήνες. Αυτό μπορεί να έχει πολλές εξηγήσεις, όπως την αύξηση των ελέγχων, τον έλεγχο πολλών ταξιδιωτών που είναι συνήθως νεότερης ηλικίας αλλά και τον έλεγχο επαφών ατόμων που στην εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχονταν. Επίσης ένα σημαντικό μέρος των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας έχουμε μεγαλύτερο αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και αυτό είναι λογικό στο πλαίσιο ανοίγματος του τουρισμού. Εν τούτοις, όπως είπε, τις τελευταίες εβδομάδες ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ