Τσελέντης: Οι συσκευές ραδονίου είχαν δώσει σήματα για τον σεισμό – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Άκης Τσελέντης αναφερόμενος στον σεισμό μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε το βράδυ της Δευτέρας την Αθήνα προχώρησε στην αποκάλυψη ότι οι συσκευές ραδονίου είχαν δώσει “κάποια σήματα” για τον σεισμό.

“Στις 9 Ιανουαρίου είχαμε μία πλούσια προσεισμική ακολουθία, με 25 περίπου σεισμούς μέσα σε μία μέρα. Αυτό το θέμα έπρεπε να μας έχει προβληματίσει. Αυτή η ακολουθία μπορεί να έδειχνε ότι ήταν μία προσεισμική ακολουθία, δεν είχαμε κάτι που να μας λέει ότι θα τελείωνε εκεί. Οι απόψεις ότι μία περιοχή δεν έχει δώσει ιστορικούς σεισμούς δεν σημαίνει τίποτα, σας θυμίζω τον σεισμό της Ανδραβίδας” είπε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

“Εγώ θεωρώ ότι ο σεισμός ο οποίος έγινε χθες μπορώ να τον ονομάσω κατά 90% σαν τον κύριο σεισμό της προσεισμικής αυτής ακολουθίας…Στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο όλη τη νύχτα έχουμε γράψει περίπου στους 15 μετασεισμούς, ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 2,9 Ρίχτερ… Ο σεισμός έγινε στο δάσος της Ραπεντώσας, στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα, δεν είδαμε μετατόπιση προς Ωρωπό, προς Αταλάντη, αλλά το παρακολουθούμε… Επειδή κάνουμε μία μεγάλη πειραματική προσπάθεια με κάποιες νέες συσκευές ραδονίου είχαμε δει κάποια σήματα. Τα όργανα αυτά είναι τοποθετημένα στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού, καλύπτουν μία περιοχή γύρω στα 80χλμ. και την περιοχή τη συγκεκριμένη. Ξέρουμε ότι πριν από μεγάλα γεγονότα έχουμε μία έκλυση ραδονίου. Το έχουμε παρατηρήσει σε πάρα πολλές περιπτώσεις, το παρατηρήσαμε και εκεί. Είδαμε ότι υπήρχε και ένα δεύτερο σήμα το οποίο είναι μικρό, δεν έχουμε δηλαδή κάτι που να μας λέει για μεγαλύτερο σεισμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό” σημείωσε ο κ. Τσελέντης και πρόσθεσε:

“Δική μου εκτίμηση είναι ότι μπορεί να έχουμε ένα σεισμό περίπου του ίδιου μεγέθους. Θα παρακολουθήσουμε τη μετασεισμική ακολουθία… Τώρα η ακολουθία φαίνεται πάρα πολύ φυσιολογική. Εάν δούμε όμως ότι μετά από δύο μέρες θα κολλήσει πάλι τότε θα ξέρουμε σίγουρα ότι μπορεί να κάνει ένα σεισμό της τάξεως του 4,5”.

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ