Τράπεζες εναντίον Λαυρεντιάδη

Μήνυση στον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών Αθηνών Ιωάννη Σακκελάκο, κατέθεσαν 7 μεγάλες ελληνικές και ξένες τράπεζες κατά του Λαυρ.Λαυρεντιάδη και 5 στενών συνεργατών του που ήταν διευθυντικά στελέχη της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ (εταιρία συμφερόντων Λαυρεντιάδη την οποία πούλησε το 2007 στην αμερικανική Carlyle έναντι 700 εκατ. ευρώ, και στην συνέχεια επαναγόρασε σε πολύ χαμηλότερη τιμή).

Πρόκειται για τις: Εθνική,Εμπορική,Πειραιώς, Γενική, Millenium, HSBC και Ελληνική, οι οποίες ζητούν την ποινική δίωξη των παραπάνω για κακουργηματική απάτη, κακουργηματική χειραγώγηση της μετοχής της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ, κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, σύσταση και δ/νση εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τράπεζες κατηγορούν τον Λ.Λαυρεντιάδη και τους συνεργάτες του ότι παρουσίασαν αλλοιωμένους ισολογισμούς της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ και «φούσκωσαν» την τιμή της εταιρίας, πετυχαίνοντας να πάρουν δάνεια ύψους 500 εκ. ευρώ το 2008.

Ο κ.Σακκελάκος διαβίβασε την μήνυση στην προϊστάμενη της εισαγγελίας πρωτοδικών Ελένη Ράκου η οποία έδωσε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στον εισαγγελέα που είχε χειριστεί και την υπόθεση της Proton Bank , Ιωάννη Δραγάτση.

Υπενθυμίζεται ότι, σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ακόμη 27 ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση της Proton Bank έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για μια σειρά κακουργημάτων πράξεων και συγκεκριμένα για εγκληματική οργάνωση, απάτη σε βάρος του δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια, υπεξαίρεση επίσης σε συνδυασμό με το ν. 1608/50, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απιστία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση για επισφαλή δάνεια ύψους 701 εκ.ευρώ που δόθηκαν από την Proton.

Από τους συνολικά 28 κατηγορουμένους για τους έξι έχει εκδοθεί διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ενώ στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης θα διερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες εποπτικών και ελεγκτικών οργάνων, σύμφωνα με την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ