Τραγωδία στο Μάτι: «Το κράτος δεν είχε την απαιτούμενη ετοιμότητα για να ανταπεξέλθει, ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες»

«Η πυρκαγιά στο Μάτι ανέδειξε τις ελλείψεις και την αδυναμία του κράτους να ανταπεξέλθει. Τραγική ημέρα στο Μάτι, τραγική για όλους» είπε κατά την απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, όπου εκδικάζεται η υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά, ο Φίλιππος Παντελεάκος, τότε διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) της Πυροσβεστικής.

Της Άννας Κανδύλη 

Ο κατηγορούμενος επέρριψε μάλιστα βαρύτατες ευθύνες στο λιμενικό, την αστυνομία και το στρατό, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να συνδράμουν το κρίσιμο διάστημα. που η φωτιά από το Νταού Πεντέλης κατευθυνόταν προς το Μάτι.

«Ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες που δεν μπορούσαμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Όπως αποδείχθηκε, το κράτος την περίοδο πριν από το Μάτι δεν είχε την απαιτούμενη ετοιμότητα για να ανταπεξέλθει. Τη συγκεκριμένη ημέρα προσπαθήσαμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατό».

Σύμφωνα με τις συνομιλίες εκείνης της ημέρας που ανέγνωσε ο κ.Παντελεάκος, το λιμενικό, ενώ ενημερώθηκε ότι υπήρχαν εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχείο στο Μάτι που έπρεπε να απομακρυνθούν διά θαλάσσης, όχι μόνο αδράνησε αλλά μετέφερε και μία άλλη εικόνα από την πραγματική στο ΚΕΠΠ, καθώς τους διαβεβαίωνε ότι έχουν αναλάβει δράση τα πληρώματα σε Ραφήνα και Λαύριο και σπεύδουν σκάφη στο σημείο.

«Τους μεταφέραμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τους λέγαμε «SOS – SOS, τι έγινε με τους ανθρώπους στο ξενοδοχείο» και μας έλεγαν «θα σας καλέσουμε σε λίγο». Σε αυτές τις συνθήκες προσπαθούσαμε! Θεωρούσαμε ότι θα έχουν αποκριθεί και το βράδυ στις 21.15 διαπιστώνουμε ότι δεν είχαν ανταποκριθεί, παρά στο ελάχιστο. Θα σας διαβάσω ένα ενδεικτικό. Τους ενημερώνουμε ότι “χρειάζονται σκάφη στην παραλία. Μεγάλη ανάγκη στο Μάτι, έχει μαζευτεί πολύς κόσμος, υπάρχουν τραυματίες, δώστε μας εικόνα”. Η απάντησή τους; “Στο Μάτι είναι το APOSTOLΙS STAR”. Προσέξτε τώρα τι θα σας πω. Συνέχισαν λέγοντας: “Ξεκινάει τώρα από τα Στύρα και θα είναι μετά τις 22.30 στο Μάτι!”. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που εξέφρασα τη συγγνώμη μου στους πολίτες της περιοχής».

Στην αστυνομία ο κατηγορούμενος απέδωσε ότι κατά την έναρξη της φωτιάς διέθεσε πολύ μικρή δύναμη, δεν ενημέρωνε επαρκώς και ότι μετά τις 19.30 υπήρξε κινητοποίηση όταν έσπευσαν στην περιοχή 700 αστυνομικοί.

Αναφερόμενος στο ΓΕΕΘΑ και βάσει των διαλόγων εκείνης της ημέρας που διάβασε στο δικαστήριο, φαίνεται αυτό να αδυνατεί να στείλει λεωφορεία για την εκκένωση των κατασκηνώσεων στο Ζούμπερι, όπου υπήρχαν 700 άτομα, στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους.  «Ζήτησα να μου το στείλουν εγγράφως από το Στρατό, γιατί δεν πίστευα αυτό που άκουγα. Ενημέρωσα αμέσως την υπηρεσία μου γι’ αυτή τη συνθήκη. Λίγο πριν τις 21.00 το ΓΕΕΘΑ ακύρωσε το αίτημα για τα λεωφορεία. Την ίδια ώρα μάθαμε από πληροφορία ότι στις εγκαταστάσεις στον Άγιο Ανδρέα ήταν ακόμα 60 άτομα. Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι είχε γίνει εκκένωση».

«Ακολούθησα το σχέδιο»

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση απολογήθηκε και ο τότε επικεφαλής του 199 της Πυροσβεστικής, Χρήστος Γκολφίνος.

Όπως είπε, όταν ξεκίνησε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης έστειλε αμέσως 31 οχήματα μόνιμα και εθελοντικά ενώ συνεχώς ήταν σε συνεννόηση με τον Υπαρχηγό Β.Ματθαιόπουλο. «Ακολούθησα πιστά το σχέδιο δασών του 2018. Ο κ. πραγματογνώμονας αναφέρθηκε στο σχέδιο του 2019 που είναι ένα διαφορετικό σχέδιο. Όσον αφορά τα εθελοντικά οχήματα θέλω να σας τονίσω ότι στο σχέδιο δασών του 2018 είναι κανονικότατα ενταγμένα. Βάσει αυτού του σχεδίου μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τα υπηρεσιακά με τα εθελοντικά».

Αιχμές κατά του λιμενικού πάντως άφησε και ο κ. Γκολφίνος. «Στις 18.45 δεχθήκαμε τηλεφώνημα από ξενοδοχείο στο Μάτι όπου μας ενημέρωσαν ότι βρίσκονταν 100 άτομα μεταξύ των οποίων 2-3 με εγκαύματα και ήθελαν να τους μετακινήσουμε. Ειδοποιήσαμε το κέντρο επιχειρήσεων και τον αστυνομικό σύνδεσμό μας στο ΕΣΚΕ για μετακίνηση πολιτών. Παράλληλα ενημερώσαμε τον επί τόπου αξιωματικό και του είπαμε μαζί με την Αστυνομία να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο. Μετά από λίγο μας ενημέρωσαν πως υπήρχαν πάρα πολλά καμένα αυτοκίνητα και δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν… Ζητήσαμε να κινητοποιηθεί ο θάλαμος του Λιμενικού. Δεν μπορώ να καταλάβω τόσος καπνός υπήρχε, το λιμενικό δεν είχε πάρει είδηση;»

Για τις καταγγελίες πολιτών ότι καλούσαν στο 199 και δεν απαντούσε κανείς υποστήριξε ότι: «εκείνη την ημέρα πράγματι έπαιρναν οι πολίτες τηλέφωνο, όμως λόγω της υποδομής του τηλεφωνικού κέντρου, όταν μία γραμμή ήταν απασχολημένη δεν έθετε την κλήση σε αναμονή, αλλά φαινόταν ότι χτυπά και δεν απαντά. Τώρα έμαθα ότι βγάζει πλέον αναμονή».

Απευθυνόμενος στο τέλος της απολογίας του στους συγγενείς των θυμάτων εξέφρασε κλαίγοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων σημειώνοντας πως «Δεν είχα ποτέ στην καριέρα μου περιστατικό με απώλειες ανθρώπινων ζωών. Παλεύω με τον εαυτό μου πεντέμισι χρόνια, αν έκανα κάτι λάθος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ