Τραγωδία στα Τέμπη: Γιατί τα συστήματα ασφαλείας περιμένουν 23 χρόνια να τοποθετηθούν

Στον Real fm 97,8 και τον Μάνο Νιφλή μίλησε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, ο οποίος προέρχεται κι από τον χώρο των Σιδηροδρομικών, προχωρώντας σε σημαντικές καταγγελίες.

Τέμπη – Παππάς στον Realfm: Οι μηχανοδηγοί πηγαίνουν με το ένστικτο, με το μάτι – Δεν έχουν συστήματα τηλεδιοίκησης

«Το σύστημα ασφαλείας έχει αγοραστεί με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου από το 2000 και δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί», τόνισε μεταξύ άλλων ο κος Κιουτσούκης.

«Η τοποθέτηση του συστήματος έχει ξεκινήσει δεν έχει όμως ολοκληρωθεί σε όλους τους συρμούς. Ταυτόχρονα πρέπει να πούμε ότι τα συστήματα χρειάζονται αναβάθμιση», συνέχισε.

Τέμπη: Καταγγελία «βόμβα» στον Realfm 97,8 από τον πρόεδρο των μηχανοδηγών – «Τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν λειτουργούν από το 2000»

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δυστυχήματος

Ο Νίκος Κιουτσούκης εξήγησε στον Real fm 97,8 το πώς κατέληξαν να χρησιμοποιούνται σήμερα τα απαρχαιωμένα αυτά συστήματα ελέγχου των αμαξοστοιχιών περιγράφοντας αναλυτικά το χρονικό της αγοράς τους.

«Το 2000 αγοράστηκε με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων το συγκεκριμένο σύστημα ασφάλειας. Η τοποθέτηση του συστήματος θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2004 πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων. Κάτι που δεν συνέβη ποτέ», τονίζει ο γγ της ΓΣΕΕ.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: «Δεν λειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας» καταγγέλλει ο Πρόεδρος των Μηχανοδηγών

Η μάχη των εργολάβων

Στη συνέχεια,  ο κος Κιουτσούκης υπογράμμισε ότι είχαν προηγηθεί χρονοβόρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργολάβων στις οποίες τελικά δεν λήφθηκε κάποια απόφαση.

«Μέχρι το 2018 η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου ακύρωνε την τότε σύμβαση που είχε υπογραφεί με τετρασέλιδη επιστολή της, επειδή δεν πληρούσε τις απαραίτητες νομικές προϋποθέσεις», συνέχισε.

Ο κ. Κιουτσούκης καταλήγει τονίζοντας πως το λογισμικό και τα μηχανήματα θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί στους συρμούς και τους σταθμούς προκειμένου να βλέπει ο σταθμάρχης που ακριβώς βρίσκεται το εκάστοτε τρένο.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ