Το τελευταίο αντίο στον ήρωα Περικλή Στεφανίδη που σκοτώθηκε στην πτώση του Canadair – «Αθάνατος»

Με τις δέουσες τιμές οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία ο ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, συγκυβερνήτης του Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε από τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Παλαιού Αγιονερίου Κιλκίς, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Νίκου Δένδια, της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, συγγενών και φίλων του πιλότου, ο οποίος έπεσε ηρωικά στο καθήκον.

Τα μάτια θάμπωσαν και τα δάκρυα έτρεχαν βροχή στα μάτια όχι μόνο των συγγενών αλλά και των συμμαθητών του ανθυποσμηναγού, που τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία. Τραγικές φιγούρες οι γονείς του, με την μητέρα του να κρατά σφικτά επάνω της την φωτογραφία του γιού της, εν ώρα πτήσης με την επίσημη στολή και τον εξοπλισμό πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας.
Παρόντες στην κηδεία ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

 

Το φέρετρο του Περικλή Στεφανίδη ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία και έφτασε στην εκκλησία από τις 16:00. Η νεκρώσιμος ακολουθία ξεκίνησε στις 17:00. Το συγκεντρωμένο πλήθος στην κηδεία παρακολούθησε σιωπηλό τη στιγμή που η σορός του πιλότου του Canadair CL-215 μεταφέρθηκε από τη νεκροφόρα μέσα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Ο χώρος της εκκλησίας γέμισε από στεφάνια στα οποία αποτυπώνεται ο πόνος του αποχαιρετισμού για τον ήρωα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ανείπωτη η θλίψη στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Αγιονερίου, στο Κιλκίς. Σιωπηλό το πλήθος ακολούθησε το φέρετρο ως το κοιμητήρι. Αμέσως μετά την οικογένεια ακολουθούσε η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία και πλήθος κόσμου. Μετά το τέλος της κηδείας, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, ακούστηκαν χειροκροτήματα σε ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης για τον νέο αξιωματικό που σκοτώθηκε προσπαθώντας να σβήσει την φωτιά.

Η σορός αποχώρησε από την εκκλησία εν μέσω χειροκροτημάτων. Το άγημα της Αεροπορίας απέδωσε τιμές στον 27χρονο, με τιμητικές βολές λίγο πριν από πριν την ταφή του Περικλή Στεφανίδη. Έψαλαν τον εθνικό ύμνο και ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας «Αθάνατος».

Στην κηδεία ήταν, εκτός από τους κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο διοικητής της 112 Πτέρυγας Μάχης και όλοι οι συνάδελφοι του Περικλή Στεφανίδη από την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών της 112.

Επικήδειο εκφώνησε ο διοικητής της 112 Πτέρυγα Μάχης, στην οποία ανήκει η 355 Μοίρα Μεταφορών στην οποία υπηρετούσε ο Περικλής Στεφανίδης. Ο διοικητής είπε μεταξύ άλλων: «Η μοίρα δεν σε άφησε να ολοκληρώσεις το έργο σου. Έφυγες πάνω στα χάλκινα φτερά σου. Η Πολεμική Αεροπορία έχασε ένα ικανότατο στέλεχος. Θα είμαστε πάντα δίπλα στην οικογένεια σου».

«Η οικογένεια σου, η οποία με περίσσευμα ψυχής σε στήριξε στο δύσκολο έργο σου, καμαρώνοντας την άξια πορεία σου, χάνει ξαφνικά ένα εκλεκτό τέκνο. Προχθές , 25 Ιουλίου 2023 πέρασες στην αιωνιότητα, πέρασες στην αθανασία. Η παρτίδα μας σε κατατάσσει μεταξύ των ηρώων που θυσιάστηκαν για να αποκτήσει και να διατηρήσει την ακεραιότητα της» τόνισε μεταξύ άλλων, στον επικήδειο λόγο του ο διοικητής της Μοίρας, στην οποία υπηρετούσε ο εικοσιεπτάχρονος ανθυποσμηναγός .

«Το χωριό μας ζει πρωτόγνωρα πράγματα, πρώτη φορά συμβαίνει αυτό. Μακάρι να μην συνέβαινε. Είναι μια εξαιρετική οικογένεια με ήθος και αξιοπρέπεια. Άλλωστε, νομίζω τέτοια παιδιά μπαίνουν στις σχολές», δήλωσε μια κάτοικος του χωριού του Κιλκίς για τον χαμό του Περικλή Στεφανίδη.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρώην υπουργός, αντιπρόεδρος της βουλής Γιώργος Γεωργαντάς, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Στέφανος Παραστατίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς, ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, ο πρόεδρος της “Νίκης” Δημήτριος Νατσιός, κ.α.

Εκ μέρους της στρατιωτικής ηγεσίας παραβρέθηκαν επίσης, ο αρχηγός ΓΕΑ, Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΝ Ιωάννης Δρυμούσης, ο αρχηγός ΓΕΣ ‘Άγγελος Χουδελούδης, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Φράγκος Φραγκούλης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, κ.α.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ