To πριν και το μετά τη φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Στάχτη πάνω από 71.000 στρέμματα – Συγκλονιστικό βίντεο από drone

Το πριν και το μετά μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής καταγράφεται σε ένα καθηλωτικό βίντεο από drone που επιμελήθηκε η ομάδα Up Stories. Οι εικόνες μετά τη μεγάλη φωτιά είναι αποκαρδιωτικές. Η σύγκριση με τις ειδυλλιακές εικόνες του πρόσφατου παρελθόντος προκαλούν μόνο θλίψη, ιδίως στους κατοίκους των περιοχών. Σύμφωνα με το meteo.gr, νεότερες δορυφορικές εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων στην Ανατολική Κορινθία και τη Δυτική Αττική μετά την ύφεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτης 19/05, δείχνουν ότι περίπου 71.285 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε διάστημα λιγότερο των 3 ημερών. Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη είχε αποκτήσει για αρκετές ώρες ακραία συμπεριφορά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και της πλούσιας καύσιμης ύλης μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα ξηρασίας.

Δείτε τον Σχίνο και το Αλεποχώρι πριν και μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Η επόμενη ημέρα μετά τη μεγάλη φωτιά – Λέκκας: Διάβρωση εδαφών, κατολισθήσεις και πλημμύρες

Για την επόμενη μέρα στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά στην Κορινθία και τη Δυτική Αττική μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας. “Μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλήθος προβλημάτων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα προβλήματα, τα οποία προκύπτουν, έχουν σχέση και με το περιβάλλον. Θα εμφανιστούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διάβρωση των εδαφών, με έντονα κατολισθητικά φαινόμενα με ροές εδαφών, με πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία θα τροφοδοτήσουν, μαζί με την καύσιμη ύλη, το θαλάσσιο περιβάλλον όπου και εκεί θα υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση” είπε.

Εξηγώντας τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα μετά την κατάσβεση της φωτιάς, τόνισε: “Όπως και στη Χίο, στο Μάτι, στην Κινέτα, αλλά σε όλες σχεδόν τις δασικές πυρκαγιές, αντιμετωπίζουμε προβλήματα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα έργα πολύ προσεκτικά, με χειρουργική ακρίβεια, έτσι ώστε να υποβοηθήσουν το σύστημα να ανακάμψει για να απομειώσουμε όλες αυτές τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις”. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η φωτιά ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Όπως είπε, τα γεωδυναμικά φαινόμενα -οι σεισμοί, οι διαβρώσεις, οι κατολισθήσεις- έρχονται και συνδυάζονται με τα υδροδυναμικά φαινόμενα με τις δασικές πυρκαγιές που εξελίσσονται πια στην ατμόσφαιρα. “Βλέπουμε ότι οι επιπτώσεις από τον συνδυασμό αυτών των δύο παραμέτρων είναι πάρα πολύ μεγάλες… Είναι η τρίτη φορά μετά την Κεφαλλονιά και την Καρδίτσα που συνδυάζονται τα γεωδυναμικά με τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα και αυτό σηματοδοτεί την έναρξη της κλιματικής κρίσης”, είπε ο κ. Λέκκας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ