Το κόλπο για να πωλούν κατσικίσιο τυρί που περιέχει αγελαδινό γάλα ως «φέτα» – ΦΩΤΟ

Δεν έχουν τέλος οι πρακτικές αισχροκέρδειας και παραπλάνησης των καταναλωτών στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν δει το φως της δημοσιότητας πολλές καταγγελίες που αφορούσαν γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Φαίνεται όμως πως οι απόπειρες παραπλάνησης συνεχίζονται και κάποιοι δεν βάζουν μυαλό.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει με την φέτα. Η φέτα είναι τυροκομικό προϊόν προστατευόμενης oνομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.) και παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβατίνας ή γίδας. Έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) και πρέπει να προέρχεται μόνο από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και από συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων. Το όνομα «φέτα» δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός και εντός Ελλάδας και με άλλη διαδικασία από την παραδοσιακή.

Μπορεί, λοιπόν, η φέτα να είναι προστατευμένη, όμως κατά καιρούς οι έμποροι βρίσκουν διάφορους τρόπους πωλούν λευκό τυρί ως φέτα.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr, κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την επωνυμία μίας εταιρείας, που περιλαμβάνει τη λέξη «φέτα», έχουν βάλει το όνομά της πάνω στο αυτοκόλλητο με το barcode και την τιμή. Αυτό το αυτοκόλλητο το έχουν κολλήσει πάνω στην λέξη «Goat Cheese» που υπάρχει πάνω σε τενεκέ με κατσικίσιο τυρί.

Κατσικίσιο τυρί με παστεριωμένο πρόβειο γάλα και αγελαδινό γάλα

Εντύπωση προκαλούν μάλιστα και τα συστατικά του συγκεκριμένου κατσικίσιου τυριού. Όπως αναγράφεται τόσο στο αυτοκόλλητο όσο και στο δοχείο, το κατσικίσιο τυρί εκτός από παστεριωμένο γίδινο γάλα, περιέχει παστεριωμένο πρόβειο γάλα και παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Μάλιστα, ενώ η εταιρεία που το παρασκευάζει αναφέρει πως το προϊόν περιέχει παστεριωμένο γίδινο γάλα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, στο ράφι το ποσοστό αλλάζει – όπως βλέπετε στο ταμπελάκι – και ξεπερνά το 80%.

Κατσικίσιο τυρί Φέτα Κατσικίσιο τυρί Φέτα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ