Το κόκκινο κρασί προστατεύει από την τερηδόνα

Το κόκκινο κρασί προστατεύει από την τερηδόνα

Ένα ή δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί την ημέρα μπορεί να προστατεύουν τα δόντια και να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Αγροτικής & Διατροφικής Χημείας» (JAFC) επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Autonoma της Μαδρίτης (UAM), οι ασθένειες των δοντιών (τερηδόνα, περιοδοντική νόσος, απώλεια δοντιών) είναι εξαιρετικά συχνές σε όλο τον κόσμο, προσβάλλοντας το 60% έως 90% των κατοίκων του πλανήτη. Οι ασθένειες αυτές αρχίζουν όταν ορισμένα βακτήρια του στόματος προσκολλώνται μεταξύ τους και δημιουργούν βιομεμβράνες, οι οποίες αποτελούνται από βακτήρια που «κρατιούνται» μεταξύ τους με έναν ιστό εξωκυττάριου DNA, ο οποίος ενώνει τα βακτήρια το ένα με το άλλο και με μία στερεή επιφάνεια. Οι βιομεμβράνες αυτές δημιουργούν την οδοντική πλάκα και παράγουν οξέα, που αρχίζουν να βλάπτουν τα δόντια.

Το καθημερινό βούρτσισμα, το καθάρισμα με οδοντικό νήμα, η φθορίωση του νερού και άλλες μέθοδοι μπορούν να συμβάλλουν στην απομάκρυνση των βακτηριακών πλακών, αλλά η επίδρασή τους είναι περιορισμένη. Οι ερευνητές με επικεφαλής την δρα Μ. Βικτώρια Μορένο-Αρριμπάς, καθηγήτρια Οινολογίας στο UAM, θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσον οι πολυφαινόλες μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων, όπως είχαν δείξει προγενέστερες μελέτες.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ