Το hangover της πολυφαγίας

Το hangover της πολυφαγίας

 

Βαρυστομαχιά, ναυτία, αυξημένη πίεση, πονοκέφαλος, υπνηλία λαχάνιασμα, εφίδρωση, δυσκοιλιότητα είναι κάποια από τα συμπτώματα που έχουμε μετά από ένα πλούσιο γεύμα.

Πως όμως θα μπορέσουμε να τα περιορίσουμε αρχικά και να τα αντιμετωπίσουμε κατόπιν αν ξεφύγουμε και παρασυρθούμε στην πολυφαγία.

Ένα γνωστό και αποτελεσματικό “κόλπο” είναι να προσπαθήσουμε να τρώμε αργά κατά την διάρκεια του γεύματος και σε μικρές ποσότητες. ‘Όπως είναι γνωστό όταν τρώμε το στομάχι μας απελευθερώνει ορμόνες που ταξιδεύουν στον εγκέφαλο και δίνουν στον οργανισμό μας το αίσθημα του κορεσμού. 

Πολλές φορές με το λαίμαργο φαγητό το σήμα δεν προλαβαίνει να πάει στον εγκέφαλο και να μας δώσει το αίσθημα του κορεσμού. Το στομάχι μας δεν χωρά πάνω από 1 με 1.5 λίτρο τροφή.

Σε περίπτωση όμως που έχουμε παραφάει κάποιες χρήσιμες συμβουλές είναι οι εξής: 

ΑΣΚΗΣΗ: κάνοντας κάποιου είδους άσκηση και μη μένοντας στο κρεβάτι ή τον καναπέ βοηθά να αυξήσουμε τον μεταβολισμό μας, να κάψουμε θερμίδες και να πέψουμε καλύτερα το φαγητό. Η καλύτερη άσκηση είναι το περπάτημα ή το ποδήλατο.

ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ ΣΟΔΑ: το να βάλουμε οτιδήποτε σε ένα γεμάτο στομάχι αυξάνει την πίεση ένα όμως ανθρακούχο ποτό μπορεί να βοηθήσει στην μερική αποσυμπίεση του στομάχου με την απελευθέρωση αερίων.

ΠΙΕΙΤΕ ΕΝΑ ΖΕΣΤΟ ΡΟΦΗΜΑ: έχει σπασμολυτική και μυοχαλαρωτική δράση στους μύες του πεπτικού συστήματος, προτιμήστε φασκόμηλο ή χαμομήλι και όχι σε μεγάλη ποσότητα.

ΠΑΡΕΤΕ ΕΝΑ ΑΝΤΙΟΞΙΝΟ: η χρήση αντιόξινου βοηθά στην ανακούφιση κάποιων πόνων στο στομάχι που οφείλονται σε απελευθέρωση οξέων. Σημείωση διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες λήψης του φαρμάκου.

ΠΑΡΕΜΕΙΝΕΤΕ ΚΑΘΙΣΤΟΙ: μην υποκύπτετε στον πειρασμό να κοιμηθείτε μετά από ένα βαρύ γεύμα ο οργανισμό μας πέπτεται πιο γρήγορα και πιο εύκολα το φαγητό όταν είμαστε καθιστοί από όταν είμαστε ξαπλωμένοι. Αν κοιμηθούμε ακόμη χειρότερα γιατί ο καρδιακός ρυθμός και ο μεταβολισμός πέφτουν ακόμη περισσότερο.

ΠΗΓΗ:iatronet.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ