Το Εθνικό Θέατρο Αιθιοπίας στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΑΙΘΙΟΠΙΑΣΥπό την αιγίδα του Πρέσβυ της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αιθιοπία και Μόνιμου Αντιπροσώπου στην Αφρικανική Ένωση κ. Νικολάου Χ. Πατακιάτο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ παρουσιάζει το Θεατρικό Έργο «Bado Egir» στα Αμχαρικά (Επίσημη Αιθιοπική γλώσσα) Αφιερωμένο στην ζωή του ΣωκράτηΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥΔευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, ώρα 20.00Το Εθνικό Θέατρο Αιθιοπίας, ο μεγαλύτερος και ο μόνος Ομοσπονδιακός πολιτιστικός οργανισμός της Αφρικανικής αυτής χώρας των πάνω από 80 εθνοτήτων και 104 εκατομμυρίων κατοίκων, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μάλιστα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, παρουσιάζοντας ένα έργο αφιερωμένο στην ζωή του Σωκράτη.Το θεατρικό έργο «Bado Egir» (Ξυπόλυτος) παρουσιάζεται στα Αιθιοπικά, με υπέρτιτλους στα ελληνικά και αγγλικά. Βασίζεται σε τρία έργα του Πλάτωνα: τους διαλόγους «Φαίδων» και «Κρίτων» και την «Απολογία του Σωκράτη». Το έργο αποτελεί μετάφραση και διασκευή στα Αιθιοπικά του θεατρικού έργου «Barefoot in Athens – Socrates’ Life», που είχε παρουσιάσει στις ΗΠΑ ο Πήτερ Ουστίνοφ, στην δεκαετία του 1960.

Είναι ένα έργο – ύμνος στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και στα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία δίδαξε και για τα οποία θυσίασε την ζωή του ο Σωκράτης.

Στον ρόλο του Σωκράτη, ο διεθνούς φήμης Αιθίοπας ηθοποιός και Πρόεδρος της Ένωσης Αφρικανών Ηθοποιών Ντεμπέμπε Εσέτου. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ενσαρκώνοντας τον Σωκράτη, στο αρχαίο θέατρο Ηρώδου Αττικού, στην Αθήνα, την γενέτειρα και την πόλη που αγάπησε ο Σωκράτης, εκπληρώνει ένα όνειρο ζωής. Θεωρεί την εμφάνισή του στο Ηρώδειο ως το πανηγυρικό κύκνειο άσμα της καριέρας του.

Οι παραστάσεις του έργου στην Αιθιοπία και στο Ηρώδειο τελούν υπό την αιγίδα του Έλληνα Πρέσβη στην Αιθιοπία και Μόνιμου Αντιπροσώπου στην Αφρικανική Ένωση κ. Νικολάου Χ. Πατακιά και εντάσσονται στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Αιθιοπίας.

Το έργο παρουσιάζεται ήδη επί 11 μήνες στην Αντίς Αμπέμπα με εντυπωσιακή επιτυχία και έχει δημιουργήσει θετικότατη αίσθηση στο Αιθιοπικό κοινό. Το χωρητικότητας 1250 θεατών Εθνικό Θέατρο Αιθιοπίας είναι κατάμεστο σε κάθε παράσταση και η πλειοψηφία είναι νέοι. Οι κριτικές στον Τύπο είναι ενθουσιώδεις.

Σήμερα που η Αιθιοπία διέρχεται μια περίοδο δημοκρατικού μετασχηματισμού, οι παραστάσεις του έργου για τον Σωκράτη, όπου διαδίδονται οι ιδέες της Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και Ελευθερίας του λόγου, θεωρούνται ως ένα πολιτιστικό υπερόπλο, που φέρνει κοντά τους δύο λαούς και αποδεικνύει την επιρροή που έχει ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός στην διαδικασία εκδημοκρατισμού της Υποσαχαρικής αυτής χώρας.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Αιθιοπίας κ. Ντέστα Ασράς, «Η παράσταση για την ζωή του Σωκράτη είναι επίκαιρη και απαραίτητη στην Αιθιοπία. Αποτελεί μια μέθοδο διδασκαλίας. Διδάσκει στους Αιθίοπες, ιδιαίτερα στους νέους, πώς θα οικοδομήσουν αυτό που έχει ανάγκη η χώρα: την εδραίωση της ιδέας της Δημοκρατίας».

Ενδεικτικό της σημασίας που δίδει η Αιθιοπική πλευρά στην παράσταση αυτή του Εθνικού Θεάτρου Αιθιοπίας στο Ηρώδειο είναι το γεγονός ότι δύο Αιθίοπες Υπουργοί δήλωσαν ότι θα έλθουν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν την παράσταση: ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Ακλίλου Χαϊλεμίκαελ και η Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κα Φοζίγια Αμιν Αλίγι. Πρόκειται για την πρώτη μετά από 38 χρόνια επίσκεψη Αιθίοπα Υπουργού στην Ελλάδα. Οι δύο Αιθίοπες Υπουργοί θα έχουν συναντήσεις με Έλληνες ομολόγους τους.

Επί πλέον, αποφασίσθηκε η έκδοση στην Ελλάδα ειδικής αναμνηστικής σειρά τριών (3) ραμματοσήμων, την ημέρα της παράστασης 1.10.2018. Η ίδια ακριβώς σειρά θα κυκλοφορήσει και στην Αιθιοπία. Ο τίτλος θα είναι ο ίδιος και στις δύο χώρες: «Η ιστορική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου Αιθιοπίας στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την 1η Οκτωβρίου 2018, με θέμα την ζωή του μεγάλου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Σωκράτη, σηματοδοτεί την αναγέννηση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος – Αιθιοπίας, στην αυγή της δεύτερης εκατονταετίας τους».

Καθοριστική για τις παραστάσεις του έργου για τον Σωκράτη τόσο στην Αντίς Αμπέμπα όσο και στο Ηρώδειο ήταν η συμβολή του Έλληνα Πρέσβη στην Αιθιοπία και Μόνιμου Αντιπροσώπου στην εκεί εδρεύουσα Αφρικανική Ένωση – που αριθμεί 54 κράτη-μέλη – κ. Νικολάου Χ. Πατακιά.

Η Ελληνική Πρεσβεία στην Αντίς Αμπέμπα όχι μόνο έθεσε υπό την αιγίδα της, αλλά καθοδήγησε ουσιαστικά και βήμα-βήμα το Εθνικό Θέατρο Αιθιοπίας, όντας παρούσα σε τουλάχιστον 20 πρόβες και δίδοντας συμβουλές για τα σκηνικά, τα κοστούμια, τη μουσική, ακόμη και για την σκηνοθεσία του έργου.

Στόχος ήταν να αποδοθεί κατά το δυνατό πιστότερα ο χωροχρόνος στον οποίο έζησε ο Σωκράτης, να αναδειχθεί η προσωπικότητα και ο τρόπος σκέψης του που επηρέασε την παγκόσμια διανόηση ανά τους αιώνες, να καταδειχθεί πόσο αυτός παραμένει σύγχρονος και οικουμενικός και να προβληθεί η χώρα μας ως κοιτίδα της φιλοσοφίας, των δημοκρατικών ιδεωδών και των πανανθρώπινων αξιών του Δικαίου και της Αλήθειας, στις οποίες βάσισε την ζωή και την διδασκαλία του ο Σωκράτης.

Επί πλέον, ύστερα από παράκληση του Εθνικού Θεάτρου Αιθιοπίας, η Ελληνική Πρεσβεία στην Αντίς Αμπέμπα επωμίσθηκε και όλα ανεξαιρέτως τα πάσης φύσεως (οργανωτικά κλπ) καθήκοντα για την μεταφορά και παρουσίαση του έργου στο Ηρώδειο, αναλαμβάνοντας καθ’ ολοκληρία να φέρει εις πέρας αυτό το δύσκολο, απαιτητικό, αλλά και ευεργετικό για τις σχέσεις των δύο χωρών εγχείρημα.

Η συμβολή αυτή αναγνωρίσθηκε από την Αιθιοπική πλευρά. Στην πολυσυζητημένη πρεμιέρα της παράστασης, η τότε Υπουργός Πολιτισμού (σήμερα Υπουργός Εργασίας) της Αιθιοπίας κα Χίρουτ Γουολντεμαριάμ συνεχάρη την Ελληνική Πρεσβεία «για την διοργάνωση ενός τόσο φανταστικού art forum στην Αντίς Αμπέμπα» και την ευχαρίστησε για την «πολύτιμη βοήθεια και την αδελφική συνεργασία» της με το Εθνικό Θέατρο Αιθιοπίας. Τόνισε ότι οι παραστάσεις αυτές προωθούν τις πολιτιστικές και άλλες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και δίδουν την ευκαιρία στο Αιθιοπικό κοινό να γνωρίσει την διδασκαλία του μεγάλου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου και να νιώσει κοντά στην Ελλάδα και στον πολιτισμό της.

Η είσοδος στο Ηρώδειο θα είναι δωρεάν, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τόσο των Ελλήνων όσο και των Αιθιόπων που διαβιούν στην χώρα μας.

Χορηγοί Επικοινωνίας : Real Fm, Real news, Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ