Το εμβόλιο του κορονοϊού επηρεάζει τη γονιμότητα; Τι απάντησε η Μαρία Θεοδωρίδου

Στις ανησυχίες που διατυπώνονται από γυναίκες, σχετικά με το εάν το εμβόλιο του κορονοϊού επηρεάζει τη γονιμότητα, απάντησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας.

Όπως ξεκαθάρισε, τεκμηριωμένες μελέτες αποδεικνύουν ότι η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από το εμβόλιο κατά της COVID-19 ούτε από τα αντισώματα που δημιουργεί.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της AstraZeneca, είπε ότι είναι ανοσογόνο, ασφαλές και αποτελεσματικό για εφαρμογή στις ηλικίες από 18 ετών και άνω.

Όπως τόνισε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και εξήγησε τους λόγους που το εμβόλιο δεν θα χορηγείται στους άνω των 65 ετών. Οι μελέτες περιλαμβάνουν μικρό αριθμό με αποτέλεσμα το δείγμα να μην θεωρείται αξιόπιστο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, ωστόσο τα στοιχεία για την ανοσογονικότητα μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό και σε μεγάλες ηλικίες. και πιθανόν να τροποποιηθεί η θέση της επιτροπής από νεότερα δεδομένα, τόνισε.

Η Εθνική Επιτροπή συνέστησε ότι το εμβόλιο θα χορηγείται στις ηλικίες από 18 έως 64 ετών. Το μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες. Είπε επίσης ότι βιώνουμε παράλληλα δύο επιδημίες, η μία είναι η COVID-19 και η άλλη η υπερβολική πληροφόρηση, που δημιουργούν φόβους, και ανασφάλεια. Οι επιστήμονες θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πρώτη, για τη δεύτερη όμως θα πρέπει να εφαρμοστεί το παν μέτρον άριστον.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ