Τη λύση έδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη

Τη λύση έδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη

 

Μία συνηθισμένη ταλαιπωρία γραφειοκρατικού τύπου, που αντιμετωπίζουν αρκετοί συναλλασσόμενοι με τους Δήμους, επιλύθηκε μετά από παρέμβαση τού Συνηγόρου τού Πολίτη.

Η υπόθεση αφορά ιδιοκτήτρια ακινήτου, όταν αυτή διαπίστωσε ότι τα τετραγωνικά μέτρα τα οποία αναγράφονταν στο συμβόλαιο αγοράς διαμερίσματός της ήταν λανθασμένα και προσκόμισε στο δήμο Θεσσαλονίκης, την αγωγή που κατέθεσε εναντίον της προηγούμενης ιδιοκτήτριας, βεβαίωση μηχανικού, έγγραφο της αρμόδιας Πολεοδομίας, κάτοψη του διαμερίσματός της και πίνακα ποσοστών και εμβαδόν της οικοδομής, αιτούμενη τη διόρθωση του εμβαδού του, ώστε να χρεώνονται ορθά το ΤΑΠ, ο δημοτικός φόρος και τα δημοτικά τέλη.

Από την πλευρά του, ο Δήμος αρνήθηκε τη διόρθωση και υποστήριξε ότι με βάση αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, η ιδιοκτήτρια θα πρέπει να υποβάλει συμβόλαιο ιδιοκτησίας ή κάτοψη, παρότι ο νόμος προβλέπει απλή υπεύθυνη δήλωση.

Ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 2130/1993, το ΤΑΠ επιβάλλεται κατόπιν δήλωσης που υποβάλλεται στον οικείο Δήμο, από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Ο Δήμος αντέτεινε ότι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου εκδόθηκαν επειδή, μετά την εφαρμογή του ν. 2130/1993, υπεβλήθη σημαντικός αριθμός υπευθύνων δηλώσεων πολιτών στο Δήμο, οι οποίες αποδείχθηκαν ανακριβείς, προσθέτοντας ότι θα διορθώσει το εμβαδόν μετά την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, με την οποία θα αναγνωριζόταν η ακυρότητα τού επίδικου συμβολαίου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επανήλθε, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις του Δήμου να αντικαταστήσουν την υπεύθυνη δήλωση με το συμβόλαιο ιδιοκτησίας ή με κάτοψη, επιβαρύνουν αναίτια τους πολίτες, καθώς μετακυλύουν το διοικητικό φορτίο από την αρμόδια Υπηρεσία στους ίδιους, προσκρούοντας και καταστρατηγώντας το ν. 3230/2004. Η ανεξάρτητη αρχή, σημείωσε, επίσης, ότι η απαίτηση επιπλέον δικαιολογητικών από αυτά που προβλέπονται στο νόμο, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους υπαλλήλους, οι οποίοι προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες.

Τελικώς, όπως αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή, ο Δήμος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της συγκεκριμένης ιδιοκτήτριας.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.