Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη για τον MERS

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη για τον MERS

 

Οι εξελίξεις σχετικά με εισαχθέν περιστατικό από MERS – κοροναϊό στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκετρο της συνάντησης εμπειρογνωμόνων που πραγματοποίηθηκε σήμερα στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ

Η συζήτηση αφορούσε στις μέχρι τώρα δράσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. αλλά και σε αυτές που προγραμματίζονται σχετικά με τα εξής:

  • Ιχνηλάτηση επαφών και μέτρα πρόληψης διασποράς της νόσου στην κοινότητα. Μέχρι σήμερα έχουν ιχνηλατηθεί 73 επαφές κρούσματος και έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες. Χαρακτηριστικά οι περισσότερες από τις επαφές του ασθενούς αφορούν κυρίως επαγγελματίες υγείας, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Κανείς από τους εξετασθέντες δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα και οι εργαστηριακές εξετάσεις, σε όσους μέχρι στιγμής έγιναν, είναι αρνητικές.
  • Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν αποσταλεί οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ. Οι ίδιες οδηγίες θα αποσταλούν σε Ιατρικούς Συλλόγους.
  • Στις πύλες εισόδου θα διατεθεί ενημερωτικό υλικό που απευθύνεται προς τους ταξιδιώτες από και προς χώρες της Αραβικής Χερσονήσου. Βρίσκεται σε εξέλιξη η ενημέρωση των προξενικών αρχών, και των εμπλεκόμενων Υπουργείων και φορέων.

 

Στo πλαίσιο του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (IHR), καθώς και των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τηλεδιάσκεψη με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από σχετικό αίτημά τους.  Κατά την ανταλλαγή απόψεων διαπιστώθηκε συμφωνία σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα στη χώρα μας και τονίστηκε η ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά καταγγέλλει

 

Την ίδια στιγμή πριν ακόμη το ΚΕΕΛΠΝΟ προχωρήσει στην παραπάνω ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος του Πειραιά, ζητούσε άμεση ενημέρωση για το κρούσμα MERS καθώς μέχρι το μεσημέρι δεν είχε καμία πληροφόρηση για το συγκεκριμένο θέμα. 

 

“Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου της προστασίας της Δημόσιας Υγείας,  απαιτεί και ζητά την συνεργασία και ενημέρωση για θέματα που άπτονται της περιοχής ευθύνης του από το Υπουργείο και τις Υπηρεσίες Υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σχετικά με το κρούσμα του ιού MERS ή κοροναϊού που παρουσιάστηκε σε κάτοικο της περιοχής ευθύνης μας,  ουδεμία ενημέρωση-συνεργασία (τηλέφωνο, e-mail κλπ.) είχαμε μέχρι την ώρα έκδοσης της παρούσας ανακοίνωσης,  από τον Φορέα διαχείρισης του περιστατικού,  παρά μόνο τις τηλεοπτικές αναφορές του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σε απόπειρα προσωπικής τηλεφωνικής επαφής της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά με κάποια κινητά τηλέφωνα,  δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία,  ούτε ανευρέθη τυχόν μήνυμα σε αναζήτηση τόσο στο προσωπικό της  e-mail,  όσο και στου Συλλόγου. Θεωρούμε ότι αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί στο μέλλον από τους καθ΄ ύλην αρμοδίους,   ζητάμε δε πλήρη ενημέρωση για το ως άνω περιστατικό,  ώστε να υπάρξει άμεση ενημέρωση του Ιατρικού Κόσμου” ανέρερε σε ανακοίνωσή του.

 

Διαβάστε επίσης

Αρνητικές οι εξετάσεις του οδηγού ταξί για MERS

Τηλεδιάσκεψη του ΚΕΕΛΠΝΟ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον ΜERS

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.