Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών για την έκδοση του Κινέζου “κατασκόπου” που ζητούν οι ΗΠΑ

Της Άννας Κανδύλη

Tην αναστολή της απόφασης για την έκδοση ή μη του Κινέζου Wu Tian Μin που αιτούνται οι ΗΠΑ κατηγορώντας τον για κατασκοπεία, αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Εφετών.

Σύμφωνα με τους δικαστές η απόφαση αναστέλλεται για διάστημα έως τριών μηνών, προκειμένου οι ΗΠΑ να αποστείλουν στη χώρα μας συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τις πράξεις που ζητείται η έκδοσή του.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο ζητά μαρτυρίες που έχουν δοθεί εκεί πριν υποβληθεί το αίτημα που να στοιχειοθετούν τα αδικήματα που του αποδίδονται. Σύμφωνα με τις αμερικάνικες αρχές κατηγορείται για κατασκοπεία, παραβίαση μυστικών της πολιτείας, εγκληματική οργάνωση, εντολοδότηση και απόπειρα εξαγωγής χωρίς άδεια όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών κλπ.

Μέχρι την έκδοση της απόφασης θα παραμείνει κρατούμενος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ΕΚΔΟΣΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΔΙΚΗΜΑ

Νωρίτερα η εισαγγελέας της Έδρας Ευγενία Κύβελου είχε προτείνει την έκδοσή του μόνο για το αδίκημα της πρόκλησης σε τέλεση αξιόποινων πράξεων-κακουργημάτων ή πλημμελημάτων- , πράξη που στη χώρα μας επισύρει ποινή φυλάκισης έως 5 έτη.

Όπως δήλωσε ο συνήγορός του Όμηρος Ζέλιος: “Είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος θα απορριφθεί το αίτημα καθώς είναι αθώος και θύμα ενός εξελισσόμενο “ψυχρού πολέμου” μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας όσον αφορά την πρωτοκαθεδρία στην τεχνολογία αιχμής”

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο 52χρονος Κινέζος συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο στην Ελλάδα ύστερα από νότα της αμερικανικής πρεσβείας, η οποία έλαβε σχετικό σήμα της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA). Σύμφωνα με αυτό, ο 52χρονος, που φέρεται να είναι εκπρόσωπος ναυτιλιακής εταιρίας, ενδιαφερόταν να αγοράσει κεραία μέγιστης εμβέλειας η οποία έχει δυνατότητα να υποκλέπτει και να αποκωδικοποιεί διαβαθμισμένα στρατιωτικά μηνύματα.

Ο εκζητούμενος, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται στην Αμερική και υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι οι αιτούντες την έκδοσή του, του έστησαν παγίδα, πείθοντάς τον να έρθει στην Αθήνα,προκειμένου να βρει και να ελέγξει για λογαριασμό τρίτου προσώπου μια κεραία μέγιστης εμβέλειας.

«Δεν θα αγόραζα εγώ την κεραία. Θα πληρωνόμουν μόνο γι’ αυτό το ταξίδι” υποστήριξε, ενώ ζήτησε από τους δικαστές να μην τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, διότι κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 80 ετών, παρότι είναι αθώος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ