Τι απάντησε ο Μαγιορκίνης για τις δηλώσεις Λινού ότι “ήταν λάθος να κλείσουμε τον κόσμο μέσα”

Τις δηλώσεις της καθηγήτριας επιδημιολογίας Αθηνάς Λινού ότι η απόφαση για περιορισμό των πολιτών στα σπίτια ήταν λάθος καθώς οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων αντί για μείωση, σχολίασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, έπειτα από σχετική ερώτηση. Συγκεκριμένα, κληθείς να απαντήσει εάν ήταν λάθος η εκτίμηση της επιτροπής για τον κίνδυνο διασποράς στους ανοιχτούς χώρους. “Δεν υπάρχει κάποια αντιπαράθεση με την κ. Λινού, υπάρχουν βέβαια διαφορετικές απόψεις. Το βασικό στοιχείο όταν ελήφθη η απόφαση για το lockdown εκεί γύρω στον Φεβρουάριο ήταν ότι θέλαμε ο κόσμος να μείνει στο σπίτι του με σκοπό να περνά τον χρόνο του με τις οικογένειές του. Σε αυτή τη φάση που και κόπωση υπάρχει και ο κόσμος έχει αυξήσει τις συναντήσεις με άλλα νοικοκυριά, εμείς αυτό που θέλουμε να προτείνουμε σαν εναλλακτική λύση είναι να βγει έξω με την οικογένειά του, να περπατήσει στην εξοχή, σε ανοιχτούς χώρους και να αποφύγει τις συναντήσεις με άλλα νοικοκυριά”, είπε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

“Ο σκοπός λοιπόν δεν είναι να πάνε να κάνουν διαδημοτικές μετακινήσεις και να βρεθούν με άλλους από άλλες περιοχές, αλλά να περπατήσουν στην εξοχή, να πάρουν αέρα, και αυτός είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να βελτιωθεί και η ψυχική τους υγεία. Αυτή είναι η λογική των διαδημοτικών μετακινήσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο και ελπίζουμε κι εμείς από την πλευρά μας να αποδώσει καρπούς” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Τι είχε πει η κ. Λινού

Υπενθυμίζεται ότι η Αθηνά Λινού μιλώντας το πρωί στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1 χαρακτήρισε εξαιρετικό το γεγονός ότι οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν από αύριο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να θυμόμαστε τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό: τη μάσκα, τις αποστάσεις και την υγιεινή των χεριών. Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε μια αναφορά της στην απόφαση που έλαβε το προηγούμενο διάστημα η Επιτροπή. “Θεωρήσαμε ότι περιορίζοντας τον κόσμο στους κλειστούς χώρους, θα προλαμβάναμε την μικρή έκθεση που μπορεί να προκύψει στους ανοιχτούς χώρους. Αυτό όμως δεν ίσχυε, είχαμε ήδη ενδοοικογενειακή και ενδοεπαγγελματική και ενδοκτιριακή διασπορά μεγάλη, και κλείνοντας τους ανθρώπους μέσα αυξήσαμε τη διασπορά”, σχολίασε και είπε πως επρόκειτο για “λάθος απόφαση”. Αιτιολογώντας, ωστόσο την απόφαση, έκανε λόγο για “λάθος στοιχεία”. “Δηλαδή δεν είχαν επαρκή πληροφορία αυτοί που το αποφάσισαν και δεν είχαν και κατανόηση της προστατευτικής δράσης του υπαίθριου χώρου”.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις της καθηγήτριας Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, στον Realfm 978 την Τετάρτη. Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, καθώς σημείωσε ότι πρέπει να βρισκόμαστε εκτός κλειστών χώρων. Ερωτηθείσα μάλιστα για το Πάσχα και την τουριστική περίοδο έκανε λόγο για “ψευδο-δίλημμα”. “Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι Πάσχα και διακοπές στην εξοχή, να πάψει ο συνωστισμός στα μεγάλα αστικά κέντρα εντός κλειστών χώρων, εκεί επικεντρώνεται η μετάδοση αυτή τη στιγμή. Πρέπει να πάψουμε να ανταλλάσσουμε επισκέψεις και να συναντάμε αγαπημένα πρόσωπα σε κλειστούς χώρους. Ταυτόχρονα πρέπει να επικεντρωθούμε με τεστ και ιχνηλάτηση στους κλειστούς χώρους που η παρουσία μας είναι αναγκαία είτε λόγω εργασίας είτε φοίτησης”, είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ