Θωμαΐδης: Το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό – Μπορεί να φτάσουμε σε πάνω από 4.000 κρούσματα γρήγορα

Για την εξέλιξη της πανδημίας και τη διασπορά της μετάλλαξης “Δέλτα” μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης. Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, “η αύξηση του ιικού φορτίου ειδικά στην Αττική είναι εντυπωσιακή. Η αύξηση από 25% μέσα σε τρεις εβδομάδες έφτασε στο 220%. Το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό, εξελίσσεται πολύ γρήγορα η διάδοση και όπως φαίνεται το στέλεχος “Δέλτα” έχει επικρατήσει πολύ πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε”.

Ο κ. Θωμαΐδης υποστήριξε ότι “όπως φαίνεται από την επιδημιολογία λυμάτων και από την αύξηση του ιικού φορτίου τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πάνω από 1.500- 1.800 σύντομα ακόμη και μέσα σε αυτή την εβδομάδα, ενώ στην Επικράτεια θα είναι πάνω από 3.000 ανάλογα με τα τεστ που γίνονται”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “αυτή η ραγδαία διασπορά μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 4.000 κρούσματα σύντομα” καθώς όπως εξήγησε αυτό που βλέπουν από τα λύματα και το δίκτυο επιδημιολογίας δειγμάτων του ΕΟΔΥ είναι ότι υπάρχει σε όλη την Επικράτεια απότομη και σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου σε αυτά, ειδικά σε περιοχές όπως την Κρήτη, την Αττική, την Πελοπόννησο, τα Γιάννενα, την Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.

Σχετικά με τα εμβόλια και πιθανές μελλοντικές παρενέργειες, ο καθηγητής επεσήμανε ότι “κάθε μέρα εμβολιάζονται 35 εκατ. άνθρωποι επιβεβαιώνοντας ότι το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο που έχουμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας και πως αν δεν το κάνουμε μπορεί να έχουμε άσχημη τροπή στην νόσο. Επομένως κινδυνεύεις σήμερα”.

Για τις προβλέψεις σχετικά με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων ημερησίως ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, ο κ. Θωμαΐδης απάντησε ότι “αυτό είναι ένα από τα σενάρια, έχει μικρή πιθανότητα, αλλά έχει κάποια πιθανότητα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην φτάσουμε στον πενταψήφιο αριθμό ωστόσο αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε κάτω από καινούριες συνθήκες με ένα στέλεχος πολύ μεταδοτικό επομένως είναι κι αυτό ένα σενάριο που πέφτει στο τραπέζι”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ