Θωμαΐδης: Αύξηση στη χρήση κοκαΐνης και αντικαταθλιπτικών δείχνουν τα λύματα – ΒΙΝΤΕΟ

Σε σχέση με το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού στη χώρα μας μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι στα λύματα υπάρχουν ευρήματα σημαντικής αύξησης στην χρήση αγχολυτικών, αντικαταθλιπτικών καθώς και κοκαΐνης.

”Από τον δείκτη επιδημιολογίας λυμάτων υπάρχει μια συγκεχυμένη εικόνα στη χώρα. Υπάρχουν περιοχές οι οποίες φαίνεται να βγαίνουν από την περιπέτεια, όπως η Αττική, με επιβαρυμένα επιδημιολογικά στοιχεία ακόμη. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες παρατηρείται ένα σταθερό υψηλό ιικό φορτίο, όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Υπάρχουν και περιοχές όπως η Κρήτη και η Ξάνθη που δείχνουν επιπλέον επιβάρυνση”, επεσήμανε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ, προσθέτοντας: ” O ιός είναι εδώ, δεν θα φύγει και έχει μόνο έναν εχθρό: το εμβόλιο”.

Αναφορικά με τα στοιχεία που προκύπτουν από την εξέταση των λυμάτων, ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε ότι ”Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι αναλύσεις του τριμήνου (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου). Μέχρι και τον Δεκέμβριο σας είχα πει ότι υπάρχει μια σημαντική αύξηση στην χρήση αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών. Αυτό αποτυπώνει ουσιαστικά την κατάσταση του πληθυσμού κάτω από συνθήκες περιοριστικών μέτρων και lockdown. Όλα αυτά έχουν συσχετιστεί με ψυχολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις”.

Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα, ο Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι ” η κοκαΐνη έχει αυξηθεί στα λύματα ως αποτέλεσμα της αύξησης της διακίνησης. Αυτό έχει αποτυπωθεί πανευρωπαϊκά μέσα στους τελευταίους μήνες, γι’ αυτό έχουμε περισσότερες συλλήψεις, κατασχέσεις κ.λπ. Εμείς από τον Μάρτιο του 2020 είδαμε αυτή την αύξηση σε πραγματικό χρόνο. Εδώ είναι και η αξία της επιδημιολογίας λυμάτων, ότι μπορεί δηλαδή σε πραγματικό χρόνο να δει μια αλλαγή στην κοινότητα”.

” Τότε είχαμε συσχετίσει αυτή την αύξηση λόγω αυξημένης απομόνωσης και περιοριστικών μέτρων. Σε λίγες μέρες θα έχουμε τα νέα στοιχεία”, προσέθεσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ