«Θολό τοπίο» με τα rapid test και την ΕΡΓΑΝΗ: Στον… αέρα οι εργαζόμενοι – Τι λέει στο enikos.gr o Γιάννης Καρούζος

«Θολό τοπίο» επικρατεί με τα rapid test και τους εμβολιασμένους εργαζομένους που βγαίνουν θετικοί στον κορονοϊό, καθώς ΕΡΓΑΝΗ και ΕΦΚΑ δεν αναγνωρίζουν το τεστ ταχείας ανίχνευσης αλλά μόνο το μοριακό.

Της Εύης Κατσώλη

Στον «αέρα» βρίσκονται οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί και έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό με rapid test.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, όσοι βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό σε rapid test καλούνται να μείνουν σε καραντίνα πέντε ημέρες, ενώ οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να κάνουν pcr για να δικαιολογήσουν την απουσία τους στην εργασία τους.

Θετικό rapid test που θα αναρτηθεί στο σύστημα Εργάνη από φαρμακοποιούς ή διαγωνιστικά κέντρα υποτίθεται ότι θα ήταν αρκετό για τους εργαζομένους, ώστε να εξασφαλίσουν την άδεια για να παραμείνουν σε καραντίνα.

Και εδώ έρχεται το αλαλούμ… Καθώς το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη δεν αναγνωρίζει το rapid test και δέχεται μόνο το μοριακό. Δηλαδή αφήνει «στον αέρα» τους εργαζομένους που έχουν νοσήσει και είναι εμβολιασμένοι.

Το αντίθετο συμβαίνει με τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους. Οι οποίοι υποβάλλονται σε μοριακό τεστ και αν είναι θετικό, το καταθέτουν και έχουν τις πέντε ημέρες πληρωμένης άδειας

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στον ΕΦΚΑ, που δέχεται μόνο το μοριακό τεστ για να πληρώσει την 5νθήμερη άδεια ασθενείας όσων εμβολιασμένων εργαζόμενων νοσούν.

Επομένως όπως επισημαίνεται από πολλούς εμβολιασμένους εργαζομένους θα πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ για να τους «αναγνωρίσει» το σύστημα και να μπορέσουν να πληρωθούν και την άδεια, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιβαρυνθούν οικονομικά, δεδομένου ότι ένα μοριακό τεστ κοστίζει περίπου 60 ευρώ.

Το ζήτημα σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να διευθετηθεί με την ΚΥΑ που αναμένεται τα επόμενα 24ώρα, ωστόσο ακόμη και από τους αρμοδίους υπάρχει παραδοχή ότι θα πρέπει να γίνουν αναβαθμίσεις στο σύστημα προκειμένου να προχωρούν ομαλά οι διαδικασίες.

rapid test

Επισημαίνεται δε, ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα με την ΕΡΓΑΝΗ γιατί στο gov.gr μπαίνει το αποτέλεσμα του rapid ή του μοριακού τεστ και έτσι ο εργαζόμενος έχει τη βεβαίωση για να την δει ο εργοδότης.

Μιλώντας στο enikos.gr, ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος τονίζει τα εξής:

«Δυστυχώς το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν κρίνεται αξιόπιστο σε σχέση με την υγειονομική κατάσταση των εργαζομένων. Πολλοί εργαζόμενοι άνω των 60 προκύπτει να μην είναι εμβολιασμένοι με την 3η δόση μολονότι συμβαίνει το αντίθετο. Επιπλέον, ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που υποχρεώνονται 2 φορές την εβδομάδα σε rapid test καταγράφονται να έχουν διεξάγει μόνο ένα τεστ. Τέλος λόγω της φύσης της παραλλαγής «Όμικρον» ίσως θα έπρεπε το pcr να γίνει υποχρεωτικό και για τους εμβολιασμένους. Και σε κάθε περίπτωση με την παραμικρή ένδειξη που έχει ένας εργαζόμενος ότι μπορεί να νοσεί, θα πρέπει να μπαίνει σε άδεια καραντίνας και να τηλεργάζεται εάν μπορεί».

Γιάννης Καρούζος: Η μονομερής μεταβολή του είδους της απασχόλησης - ΕΙΔΗΣΕΙΣ | ειδησεις DNews

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ