Θεσσαλονίκη: «Ποτέ ξανά» – Πορεία και εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα

Ξεκίνησε η πορεία μνήμης στην Θεσσαλονίκη για το Ολοκαύτωμα καθώς φέτος συμπληρώνονται 81 χρόνια από την αποφράδα ημέρα που αναχώρησε ο πρώτος συρμός για το στρατόπεδο Άουσβιτς- Μπέργκεναου. Εκεί όπου θανατώθηκαν 51.000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται εκδήλωση μνήμης στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.

Με πανό και μπαλόνια που γράφουν «Ποτέ ξανά» συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας μετά τις 11.00 το πρωί της Κυριακής μέλη της ισραηλιτικής κοινότητας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές και πολίτες.

Η πορεία ξεκίνησε μετά τις 11.30 από την πλατεία Ελευθερίας έως τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό και διοργανώθηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Το τρένο είχε 30 βαγόνια για να μεταφέρουν οκτώ άλογα το καθένα. Σε κάθε βαγόνι με τη βία στοιβάχτηκαν 80 άνθρωποι. Χωρίς νερό, χωρίς τίποτα, ο ένας πάνω στον άλλο. Γέροι, γυναίκες, άνδρες, παιδιά, βρέφη, ετοιμοθάνατοι, ετοιμόγεννες, λεχώνες. Κατοικούσαν όλοι σε τέσσερις δρόμους. Υπάρχουν ακόμα με τα ονόματα αλλαγμένα. Ήταν ο συνοικισμός Βαρόνου Χιρς. Ήταν άνθρωποι φτωχοί, εργάτες, πλανόδιοι, άνεργοι, χήρες ανήλικα παιδιά. Οι μισοί κάτοικοι ήταν ανήλικα παιδιά. Οι άνθρωποι αυτοί κατηγορήθηκαν ότι ήταν η ρίζα κάθε κακού, σύμφωνα με την karfitsa.grΕκατομμύρια Γερμανοί πείστηκαν ότι οι Εβραίοι ήταν η ρίζα κάθε κακού.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ