Θεσσαλονίκη: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οδηγό ταξί

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι ηλεκτρονικές απάτες, ενώ αστείρευτη είναι η… εφευρετικότητα των επιτήδειων οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξαπατήσουν τα ανύποπτα θύματά τους και να αποσπάσουν χρήματα.

Μάλιστα δεν περιορίζονται πλέον στα… λίγα αλλά αναζητούν τα πολλά και ενίοτε καταφέρνουν να αδειάζουν ολόκληρους τραπεζικούς λογαριασμούς έχοντας προηγουμένως υφαρπάξει τους κωδικούς πρόσβασης!

Τις τελευταίες ώρες οι επιτήδειοι φαίνεται πως έχουν βάλει στο… μάτι τους ταξιτζήδες. Ένας από αυτούς, ιδιοκτήτης ταξί στη Θεσσαλονίκη, παρά λίγο να πέσει σήμερα θύμα ηλεκτρονικής απάτης όταν δέχτηκε τηλεφώνημα από «πελάτη» ο οποίος του ζήτησε να μεταφέρει τη μητέρα του από τον Εύοσμο στη Λάρισα.

Μιλώντας στο GRTimes.gr, ο ταξιτζής αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησαν να του κλέψουν χρήματα από τραπεζικό λογαριασμό υφαρπάζοντας τους κωδικούς συναλλαγής. Για καλή του τύχη, όμως, ζήτησε βοήθεια από ένα συγγενικό του πρόσωπο για να… διεκπεραιώσει τη συναλλαγή. Ευτυχώς η συναλλαγή δεν έγινε, καθώς ο συγγενής του κατάλαβε πως πρόκειται για «παγίδα».

Όλα ξεκίνησαν στις 5.15 το απόγευμα του Σαββάτου, όταν ο ταξιτζής, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον… πελάτη για να εκτελέσει ένα δρομολόγιο μέχρι τη Λάρισα, καθώς -όπως του είπε ο άγνωστος άνδρας- έπρεπε άμεσα να μεταφερθεί εκεί η μητέρα του. Το κόστος της «κούρσας» θα ήταν 200 ευρώ και ο… πρόθυμος γιος, ήταν έτοιμος να προκαταβάλλει το ποσό για τη διαδρομή η οποία θα είχε αφετηρία το σπίτι της μητέρας του στην οδό Βενιζέλου, στον Εύοσμο και άφιξη στη Λάρισα. Έτσι ζήτησε από τον ταξιτζή να γίνει η πληρωμή μέσω e-banking.

Ανυποψίαστος ο ταξιτζής -και χαρούμενος που εν μέσω καραντίνας βγήκε ένα «καλό» δρομολόγιο- δέχτηκε την πρόταση του… πελάτη να γίνει η πληρωμή μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς δεν διέθετε ο ίδιος επαγγελματικό λογαριασμό στη συγκεκριμένη τράπεζα. Και επειδή δεν γνώριζε τα βήματα που απαιτεί αυτή η διαδικασία απευθύνθηκε σε έναν συγγενή του, ώστε να ολοκληρωθεί η τραπεζική συναλλαγή.

Ο ταξιτζής έφερε σε επικοινωνία τον συγγενή του με τον επίδοξο δράστη, με τον τελευταίο να ζητά να γίνει… live όλη η διαδικασία κατάθεσης χρημάτων. Μάλιστα ο άγνωστος άνδρας επιχειρούσε να οδηγεί τα βήματα της συναλλαγής, «κατευθύνοντας» τον συγγενή του ταξιτζή και ζητώντας τραπεζικούς κωδικούς!

«Καθοδηγούσε τον συγγενή μου να κάνει κατάθεση χρημάτων ζητώντας κωδικούς. Ήθελε προφανώς να τους υποκλέψει, ώστε στη συνέχεια να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό. Για κακή του τύχη όμως ο συγγενής μου το κατάλαβε ότι πρόκειται για απατεώνα και με κάλεσε άμεσα στο τηλέφωνο προκειμένου να με προειδοποιήσει», αναφέρει ο ταξιτζής.

Αμέσως μετά το περιστατικό, ο ταξιτζής απευθύνθηκε άμεσα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στέλεχος της οποίας τον ενημέρωσε ότι πριν από λίγη ώρα δέχτηκαν ακόμη μία παρόμοια καταγγελία από άλλον έναν συνάδελφό του, από τον οποίο ζητούσαν να κάνει ένα δρομολόγιο μέχρι την Ξάνθη, χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο προπληρωμής.

«Παρόμοια περιστατικά μπορεί να έχουν συμβεί και σε άλλους συναδέλφους, οι οποίοι να έπεσαν θύματα της απάτης. Να μην ενθουσιαζόμαστε με τέτοιες κούρσες και να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά», επισημαίνει ο οδηγός ταξί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ