Θεσσαλονίκη: Μολότοφ και χημικά μετά το φοιτητικό συλλαλητήριο

Ένταση επικράτησε στη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση του φοιτητικού συλλαλητηρίου, ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως μεταδίδει το thesstoday.gr, ομάδα ατόμων συγκρούστηκε με δυνάμεις των ΜΑΤ, πέριξ του ΑΠΘ, ενώ εκτοξεύτηκαν μολότοφ και έγινε χρήση χημικών. 

Η αστυνομία προχώρησε  σε προσαγωγές ατόμων εξετάζοντας την εμπλοκή τους στα επεισόδια.

Μαζικό το φοιτητικό συλλαλητήριο

Νωρίτερα, φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο, που συζητείται στη Βουλή. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μέλη φοιτητικών συλλόγων, εκπαιδευτικών ενώσεων, της συντονιστικής επιτροπής μαθητών, καθώς και εργατικών σωματείων της πόλης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου) και από εκεί ξεκίνησαν πορεία, που μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη κατέληξε στο Διοικητήριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι φοιτητικές παρατάξεις ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς αντιδρούν στις διατάξεις που προβλέπουν τη θέσπιση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όριο φοίτησης, πειθαρχικό δίκαιο και νέο σύστημα υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα. Ζητούν επίσης την παύση της δίωξης και απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος τριών φοιτητών, που συνελήφθησαν τον προηγούμενο μήνα στη διάρκεια επεισοδίων σε κινητοποίηση των ΕΑΑΚ.

Στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες, φοιτητές που εκπροσωπούν στους συλλόγους τους το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και τα ΕΑΑΚ έχουν καταλήξει σε κοινό πλαίσιο κινητοποιήσεων μέχρι την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων, προγραμματίζουν συγκεντρώσεις, συμβολικούς αποκλεισμούς της πρόσβασης στο ΑΠΘ, καταλήψεις σε Σχολές και παρέμβαση στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος.

Όπως φαίνεται στις εικόνες που δημοσίευσε το thesstoday.gr, το φοιτητικό συλλαλητήριο ήταν μαζικό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ