Θεσσαλονίκη: Γυναικολόγος χρέωνε τον ΕΟΠΥΥ για επισκέψεις ασθενών εν αγνοία τους

Ένας ιδιώτης γιατρός-γυναικολόγος από την Θεσσαλονίκη παραπέμπεται στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο για άσκηση πειθαρχικής δίωξης, καθώς καταγγέλλεται ότι εν αγνοία των ασφαλισμένων χρέωνε στον ΕΟΠΥΥ πολλαπλές επισκέψεις τους στο ιατρείο του.

Έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι ο εν λόγω γυναικολόγος είχε καταχωρήσει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ 225 ψευδείς επισκέψεις στο ιατρείο του από 22 ασφαλισμένους.

Ο γιατρός παραπέμπεται και στον ΕΟΠΥΥ για το ενδεχόμενο περαιτέρω ενεργειών, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις, αλλά και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των ευρημάτων του ελέγχου.

Η έρευνα της ΕΑΔ ξεκίνησε έπειτα από επώνυμη καταγγελία.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

«Κατόπιν επώνυμης καταγγελίας, Επιθεωρητές – Ελεγκτές της Ε.Α.Δ. κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023 διενήργησαν έλεγχο σε ιδιώτη Ιατρό – Γυναικολόγο που δραστηριοποιούνταν στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο την εν αγνοία των ασφαλισμένων χρέωση στον ΕΟΠΥΥ πολλαπλών επισκέψεών τους στο ιατρείο του, για το χρονικό διάστημα των ετών 2019 έως και 2022.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο ιατρός – γυναικολόγος, κατά τα έτη 2019 – 2022, κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων, προέβη:

1. Στην καταχώρηση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ 225 ψευδών επισκέψεων στο ιατρείο του από τους 22 ασφαλισμένους (12 για την καταγγέλλουσα και 223 για τους 21 άλλους ασφαλισμένους), καθώς όλοι κατά την εξέτασή τους αρνήθηκαν την πραγματοποίηση αυτών,

2. Στη δήλωση διαγνώσεων – παθήσεων στο ιατρικό ιστορικό των 22 ασφαλισμένων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, οι οποίες δεν ήταν αληθείς καθώς οι 22 ασφαλισμένοι δήλωσαν ότι δεν είχαν γνώση αυτών,

3. Στην κατάρτιση των «Έντυπων Επίσκεψης» τα οποία φέρουν υπογραφές που δεν αναγνώρισαν οι 22 ασφαλισμένοι και στην υποβολή αυτών στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου, ως συμβεβλημένος πάροχος υγείας, να αποζημιωθεί για τις παροχές υπηρεσιών του προς τους ασφαλισμένους.

Η έκθεση ελέγχου διαβιβάσθηκε:

– Στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης στον ιατρό – γυναικολόγο
– Στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για το ενδεχόμενο περαιτέρω ενεργειών, στα πλαίσια των ισχυουσών διατάξεων, αναφορικά με:
α) το εύρος του ελέγχου καθώς αυτός ήταν δειγματοληπτικός,
β) την αναγνώριση δαπανών του φορέα προς τον ιατρό καθώς αυτός υπέβαλε τα παραστατικά για την αποζημίωσή του για παροχές υγείας που ουσιαστικά δεν πραγματοποιήθηκαν, και,
γ) την επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία
– Στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των ευρημάτων του ελέγχου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ