Θεσσαλονίκη: Φοιτητές και καθηγητές ζητούν την αποχώρηση της αστυνομίας από το ΑΠΘ

Την αποχώρηση της παρευρισκόμενης αστυνομικής δύναμης από το χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ζήτησαν εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, καθηγητών και εργαζομένων στο πανεπιστήμιο, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το μεσημέρι, έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ, στην οποία κατήγγειλαν τις χθεσινές επεμβάσεις της αστυνομίας για την εκκένωση του κτιρίου και στην πορεία των φοιτητών. Μετά από συνεννοήσεις με τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν από το αίθριο της πρυτανείας, παρέμειναν όμως στο ύψος του πάρκινγκ, στην είσοδο του πανεπιστημίου.

“Καταγγέλλουμε την, μέχρι και τώρα, παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στο πανεπιστήμιο μας”

Στη συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι φοιτητών, καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων εκτός από την απομάκρυνση της αστυνομίας ζήτησαν την ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών στα πανεπιστήμια, την απόσυρση του νόμου για τις ανώτατες σχολές και το άνοιγμά τους με μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, την παραίτηση του πρύτανη του ΑΠΘ και την αθώωση των κατηγορουμένων για τα παλαιότερα και χθεσινά επεισόδια. Υποστήριξαν, ότι η λύση της κατάληψης της πρυτανείας είχε αποφασιστεί πριν από την επέμβαση της αστυνομίας, την οποία χαρακτήρισαν “αχρείαστη”, όπως επίσης, και την παρουσία της στο πανεπιστήμιο. Σήμερα, στάση εργασίας και συνέλευση πραγματοποίησαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ.

«Καταγγέλλουμε την, μέχρι και τώρα, παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στο πανεπιστήμιο μας» τόνισε μέλος της διοίκησης του φοιτητικού συλλόγου Ιατρικής, Γιώργος Μεταξάς.«

Επιβεβαιώνεται ότι η επόμενη μέρα είναι δυστοπική για το πανεπιστήμιο, επιμένουμε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να λύσει μόνη της διαφορές της» υπογράμμισε το μέλος διοίκησης της ομοσπονδίας διοικητικών υπαλλήλων ελληνικών πανεπιστημίων, Γιάννης Κουρμούλης.«Υπάρχει

μια στρατηγική έντασης από την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, δε θα πέσουμε στην παγίδα, συμπαραστεκόμαστε στους φοιτητές στα δίκαια αιτήματά τους» δήλωσε το μέλος της συγκλήτου, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Άρης Στυλιανού, κάνοντας έκκληση προς την κυβέρνηση «να διασφαλίσει την ειρήνη και την ομαλότητα και στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία».

Φοιτήτρια ΑΠΘ σε αστυνομικό: “Τι θα κάνεις; Δείρε με” – Το ΒΙΝΤΕΟ που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Viral στο Διαδίκτυο έχει γίνει ένα βίντεο το οποίο καταγράφει τον “διάλογο” φοιτήτριας του ΑΠΘ με αστυνομικούς των ΜΑΤ. Χωρίς να έχει γίνει γνωστό τι έχει προηγηθεί και πότε ακριβώς τραβήχτηκε το βίντεο, ακούγεται η φοιτήτρια να λέει απευθυνόμενη σε αστυνομικό: “Στο Πανεπιστήμιο; Ρίξε κανένα χημικό, δεν βλέπω…” και στη συνέχεια “μην με πιάνεις, μην με αγγίζεις”.

Όταν αστυνομικός της λέει: “πήγαινε” εκείνη απαντάει: “ό,τι γουστάρω θα κάνω. Τι θα κάνεις; Δείρε με, δείρε με…” και λίγο αργότερα η νεαρή γυναίκα λέει σε άλλον αστυνομικό: “ηρέμησε, μην με ακουμπάς, όταν με τράβαγες…”.

Το βίντεο έχει αναρτηθεί στα social media, προκαλώντας και θετικές και αρνητικές αντιδράσεις των χρηστών.

Σημειώνεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, η αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση για την εκκένωση της κατάληψης στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.