Θεσσαλονίκη: Η νεολαία της Χρυσής Αυγής… συγχαίρει τους μαθητές για τη συμπλοκή στο ΕΠΑΛ

Έναν χρόνο μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου, που έκρινε την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και έστειλε στη φυλακή την ηγετική ομάδα του μορφώματος, η νεολαία της Χρυσής Αυγής κάνει την εμφάνισή της για να στηρίξει τους μαθητές του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, όπου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια σήμερα το πρωί.

Το πρωί, εκτυλίχθηκαν σοκαριστικές σκηνές από το παρελθόν, όταν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων έξω από το 1ο-2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, μία ομάδα κουκουλοφόρων βγήκε τρέχοντας από το σχολείο και επιτέθηκε στους διαδηλωτές, πετώντας πέτρες πυρσούς, κρότου λάμψης, όπως και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Η νεολαία της Χρυσής Αυγής για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Τα όσα ανησυχητικά εκτυλίχθηκαν σήμερα έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, επικροτεί το αυτοαποκαλούμενο “Μέτωπο Νεολαίος” της Χρυσής Αυγής που δεν διστάζει να δώσει συγχαρητήρια στους μαθητές “για την δυναμική τους αντίδραση”.

“Ο Λαϊκός Σύνδεσμος – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ συγχαίρει τους μαθητές του 1ου-2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για την δυναμική τους αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις και τις απόπειρες καπήλευσης των κινητοποιήσεων τους για αντεθνικούς σκοπούς. Συνονθυλεύματα κομμουνιστικών και αναρχικών μορφωμάτων δεν έχουν καμία θέση κοντά στους σχολικούς χώρους, ιδίως όταν με θράσος ανακοινώνουν εκφοβιστικές συγκεντρώσεις εγκαταλείποντας κάθε προσωπείο δήθεν φιλο-μαθητικών αισθημάτων. Ορθώς λοιπόν η μαθητική κοινότητα της Σταυρούπολης απομάκρυνε τους αριστεριστές συμμορίτες κάνοντας αυτό που η πολιτεία αρνείται να πράξει καλύπτοντας τους χαϊδεμένους της «ταξικούς επαναστάτες»”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Θεσσαλονίκη: Σοκάρουν οι μαρτυρίες των μαθητών για τη συμπλοκή στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Οι εικόνες και οι περιγραφές για τα όσα συνέβησαν σήμερα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, σοκάρουν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ThessToday.gr, δύο φοιτητές τραυματίστηκαν από τα επεισόδια.

Καταγγελία για “ακροδεξιό θύλακα”

Μαθητές του 1ου και 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Σταυρούπολης μίλησαν στους δημοσιογράφους για όσα συνέβησαν το πρωί της Τρίτης μπροστά από το σχολείο. Αποδίδουν ευθύνες στους φοιτητές των αριστερών οργανώσεων και υποστηρίζουν ότι προκλήθηκαν. Παραδέχονται ωστόσο ότι οι μαθητές ήταν εκείνοι που άσκησαν βία.

Φοιτητής που συμμετείχε στην κινητοποίηση έξω από το σχολείο δήλωσε στο thestival: «Ο λόγος που πήγαμε έξω από το συγκεκριμένο σχολείο για να διαδηλώσουμε ήταν γιατί μεταξύ των μαθητών υπάρχει ακροδεξιός θύλακας. Πριν από λίγες ημέρες είχαν επιτεθεί σε φοιτητές που μοίραζαν προπαγανδιστικό υλικό για τη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά στον φασισμό. Τα καδρόνια που αναφέρουν οι μαθητές ότι κρατούσαμε είναι οι σημαίες που κρατάμε για την περιφρούρηση των κινητοποιήσεών μας».

Μαθητής περιγράφει στο thestival.gr: “Άρχισαν να προκαλούν με τη συμπεριφορά τους, βγήκαν παιδιά και τους έδειραν. Έπεσε ξύλο, είδαμε αίματα. Βγήκαν από το σχολείο με κουκούλες πιο πολύ για να υπερασπιστούν το σχολείο. Οι δικοί μας δεν είχαν ρόπαλα. Αυτοί έξω είχαν ρόπαλα και κράνη”.

“Έγινε συμπλοκή, γιατί είχαν έρθει τις προάλλες και μας έλεγαν ναζιστές. Κάποια παιδιά αναγκάστηκαν να τους χτυπήσουν και ήρθαν για διαμαρτυρία. Δεν ξέρω τίποτα για κράνη” είπε άλλος μαθητής.

“Ήρθαν οπλισμένοι. Είχαν βγάλει ανακοίνωση ότι θα έρθουν” πρόσθεσε.

Δείτε στα βίντεο του thestival.gr τι δήλωσαν μαθητές:

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρει ότι “εξοργίζουν και ανησυχούν οι εικόνες φασιστών, πιθανότατα όπως διαβάζω μελών της μαθητικής κοινότητας του 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, να επιτίθενται με μαχαίρια και καδρόνια σε φοιτητές που μοίραζαν αντιφασιστικές προκηρύξεις” και προειδοποιεί ότι “οι φασίστες ξανασηκώνουν κεφάλι”.

“Εξοργίζουν και ανησυχούν οι εικόνες φασιστών, πιθανότατα όπως διαβάζω μελών της μαθητικής κοινότητας του 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, να επιτίθενται με μαχαίρια και καδρόνια σε φοιτητές που μοίραζαν αντιφασιστικές προκηρύξεις. Μάλιστα η αρχή είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα, όταν και πάλι κουκουλοφόροι φασίστες, οι ίδιοι προφανώς, είχαν επιτεθεί σε φοιτητές που μοίραζαν προκηρύξεις στην επέτειο της δολοφονίας Φύσσα.

Δεν επρόκειτο δηλαδή για μια τυχαία επίθεση, αλλά για μια σχεδιασμένη -όπως δείχνει και το μέγεθος- απόπειρα υπενθύμισης ότι η Χρυσή Αυγή και ο φασισμός έχουν ακόμα ρίζες στην κοινωνία. Και διάλεξαν γι’ αυτό την επέτειο Φύσσα. Την απαρχή της καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης.

Αλλά το πιο εξοργιστικό είναι ότι οι φασίστες μπήκαν στη συνέχεια ανενόχλητοι στο σχολείο τους. Κυκλοφορούν δηλαδή αυτή τη στιγμή ανενόχλητοι, ανάμεσα σε ανύποπτους συμμαθητές τους. Με τα καδρόνια και τα μαχαίρια; Τι πράττει η διεύθυνση του σχολείου; Ποιες οδηγίες έχει πάρει από την περιφερειακή διεύθυνση και το υπουργείο; Πότε θα ενημερωθούν οι γονείς των υπολοίπων μαθητών; Πώς θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες και κυρίως οι ενήλικοι ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων τους;

Ακόμα μια φορά: ο φασισμός έχει πολλά κεφάλια. Η ήττα του δεν είναι ποτέ αυτονόητη και ανέξοδη. Χρειάζεται αγώνας παντού, σε δρόμους, σχολεία, εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους. Χρειάζονται απαντήσεις σε ό,τι τον γεννά σε κάθε συγκυρία, ξεκινώντας σήμερα, όπως το 2012, από τις ρατσιστικές επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες” αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ