Θεσσαλονίκη: Ένα τραγούδι για την Ελένη Τοπαλούδη και το χρονικό μιας γυναικοκτονίας – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Η αυλαία των εκδηλώσεων του δήμου Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, άνοιξε χθες 4 Μαρτίου, με την ομιλία του Θανάση Τριαρίδη με τίτλο «οι γυναίκες που δε σταμάτησαν μπροστά στο μαχαίρι». Ο συγγραφέας παρουσίασε στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου το τραγούδι που έγραψε για την αδικοχαμένη Ελένη Τοπαλούδη, με το κοινό να τον καταχειροκροτεί.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, o συγγραφέας ανέλυσε τις ρίζες της πατριαρχίας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «το πρόβλημα ξεκινάει από την καταγωγική ρίζα του πολιτισμού. Ήδη στο πρώτο βιβλίο, της γέννησης, η γυναίκα εμφανίζεται μετά τον άνδρα και δημιουργείται από το πλευρό του, ενώ βιολογικά η γυναίκα είναι αυτή που γεννάει ζωή. Ο σύγχρονος κόσμος οφείλει να αντιμετωπίζει κριτικά τα καταστατικά κείμενα», είπε μεταξύ άλλων.

Οι στίχοι του Θανάση Τριαρίδη με μουσική Χρήστου Διαμαντή

«Ένα κορίτσι μια φορά, το πέταξαν στα βράχια
Αφού το βασανίσανε με μίσος φοβερό
δεν είχαν φόβο, ήξεραν πως θα τους πούνε άνδρες
κι έτσι θα ξεχωρίσουνε, μάγκες μες το σωρό.
Κι έπειτα μίλησαν πολλοί γι’εκείνη την κοπέλα
κι είδαν τους δυο φονιάδες της, κτήνη ελεεινά
τέρατα που γεννήθηκαν σε ένα κόσμο τέρας…»

Μετά την ομιλία του συγγραφέα, μαθήτριες και μαθητές της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης Ανδρέας Βουτσινάς με υπεύθυνο διδασκαλίας τον Παύλο Δανελάτο, παρουσίασαν το διήγημα “Ακόμα” του Κωνσταντίνου Θεοτόκη.

Μέσα σε 20 λεπτά και με σκηνή τον διάδρομο έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, οι νεαροί ηθοποιοί αποτύπωσαν λεπτό προς λεπτό το χρονικό μιας γυναικοκτονίας, εγείροντας ερωτήματα για τον ρόλο της κοινωνίας για όσα γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Αγγελούδης: «Καμία μόνη, καμία ανυπεράσπιστη»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης δήλωσε πως «είναι ώρα να σπάσει το απόστημα, να μπει τέλος στην καταπίεση. Η τέχνη συμπορεύεται με το κοινωνικό γιγνεσθαι, να πιέσουμε λοιπόν σε κάθε κατεύθυνση για να πετύχουμε ισότητα στην κοινωνία μας. Καμία γυναίκα μόνη, καμία ανυπεράσπιστη».

Γάκης: «Ημέρα μνήμης η 8η Μαρτίου, όχι γιορτή»

Τονίζοντας πως η 8η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης και όχι γιορτή, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Βασίλης Γάκης σημείωσε «καλούμαστε όλοι να προβληματιστούμε για το ρόλο της γυναίκας για τα αυτονόητα που πρέπει να είναι και δυστυχώς στον κόσμο μας δεν υπάρχουν».

Βούγιας: «Με ισότητα θα συμπορευτούμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σπύρος Βούγιας επεσήμανε ότι «αποδίδουμε ένα φόρο τιμής που πρέπει καθημερινά να αποδίδουμε, 364 μέρες τον χρόνο, αλλά το θυμόμαστε σήμερα -και να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας- πως χρειάζεται ισότητα, δύναμη, συμπερίληψη, αγάπη ώστε να συμπορευτούμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ