Θεσσαλονίκη: Απολογούνται οι πέντε συλληφθέντες για τα 585 κιλά κοκαΐνης από την Λατινική Αμερική

Ενώπιον της 4ης ειδικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης απολογούνται σήμερα (05/10) οι πέντε συλληφθέντες για την ποσότητα «μαμούθ» των 585 κιλών κοκαΐνης, λατινοαμερικάνικης προέλευσης, που κατασχέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και είναι η μεγαλύτερη που εντοπίστηκε στα χρονικά της πόλης και μία από τις μεγαλύτερες πανελλαδικά.

Θεσσαλονίκη: «Οικογένεια Εσκομπάρ» πίσω από τα 585 κιλά κοκαΐνης – Τα πακέτα με ναζιστικά σύμβολα και τα κέρδη εκατομμυρίων

Εις βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκε δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, από κοινού και κατ’ επάγγελμα (με τη μορφή της εισαγωγής αποθήκευσης, κατοχής και μεταφοράς). Ανάμεσά τους είναι ένα ανδρόγυνο και τα δύο ανίψια τους, όλοι Αλβανοί υπήκοοι, ενώ ο 5ος είναι Έλληνας υπήκοος, με αλβανικές ρίζες.

Η διαδικασία των απολογιών ξεκίνησε το πρωί και αναμένεται να είναι μαραθώνια.

Η πληροφορία για το παράνομο φορτίο έφτασε στις ελληνικές Αρχές μέσω του γραφείου της Αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) στην Αθήνα. Επισήμως δεν έγινε γνωστό πώς και πότε έφτασαν τα ναρκωτικά, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι μεταφέρθηκαν ακτοπλοϊκώς προς τον λιμένα της Θεσσαλονίκης. Εν συνεχεία παραλήφθηκαν από τα κατηγορούμενα μέλη του κυκλώματος που ταξίδεψαν στην Ελλάδα από την Αλβανία, όπου φαίνεται πως βρίσκεται η «βάση» τους. Το μεγαλύτερο μέρος της κατασχεθείσας κοκαΐνης προοριζόταν να εξαχθεί στη γειτονική χώρα, απ’ όπου επρόκειτο να διακινηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, ενώ ένα μικρό μέρος θα διακινείτο στην Ελλάδα.

Αστυνομικοί του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης παρακολουθούσαν το προηγούμενο διάστημα τις ύποπτες κινήσεις των εμπλεκόμενων προσώπων κι έπειτα από επιχείρηση συνέλαβαν τους πέντε κατηγορούμενους στις περιοχές της Αγίας Τριάδας και της Επανομής.

Κάποια από τα 500 δέματα είχαν πάνω το σύμβολο της σβάστικας, κάτι που σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να συνδέεται με την πρακτική που ακολουθούν τα λατινοαμερικάνικα καρτέλ να χρησιμοποιούν λογότυπα, δίνοντας ταυτότητα στις ποσότητες κοκαΐνης που παρασκευάζουν στα εργαστήριά τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ