Θεοφάνια: Τι υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ – “Προστατεύεται ο καλλωπισμός και όχι η Εκκλησία”

Της Άννας Κανδύλη

Το βράδυ της παραμονής των Θεοφανίων και ενώ είχαν κλείσει οι γραμματείες του ΣτΕ, κατατέθηκαν ηλεκτρονικά από την Εκκλησία της Ελλάδος, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 81 Μητροπόλεις της χώρας προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των μέτρων για τη μη συμμετοχή πιστών στην χθεσινή λειτουργία των Θεοφανίων.

Ειδικότερα, κατατέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αιτήσεις ακύρωσης, η μία στις 7.40 μ.μ. και η άλλη στις 8.30 μ.μ. Οι δικαστικοί υπάλληλοι του ΣτΕ έλαβαν σήμερα γνώση των καταθέσεων αυτών, καθώς χθες ήταν αργία.

Προστατεύεται ο καλλωπισμός κι όχι η Εκκλησία…

Με τις αιτήσεις ακύρωσης, οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της από 2.1.2121 κοινής υπουργικής απόφασης για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από το COVID-19, η οποία καταργεί την εξαιρετική δυνατότητα της συλλογικής άσκησης της λατρείας κατά την ημέρα των Θεοφανίων.

Όπως υποστηρίζεται, με την επίμαχη απόφαση παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους διοικούντες, ενώ είναι απολύτως απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη, εν όψει του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της δημόσιας υγείας, και η επιλογή της Πολιτείας να μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία, εξίσου με άλλα δικαιώματα, όπως π.χ. Ο καλλωπισμός, οι επισκέψεις και η διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Η Πολιτεία, σημειώνουν οι προσφεύγοντες, επέλεξε μετά την 2α Ιανουαρίου 2021 να απαγορεύσει απολύτως τη δημόσια λατρεία η οποία για αρκετούς πολίτες είναι προσωπική ανάγκη ζωτικής σημασίας και αυτή η ανάγκη τους δεν υπόκειται σε λογοκρισία ή υποτίμηση από το κράτος.

Αναφέρουν επίσης ότι είναι μη αναγκαία και απρόσφορη σε μια δημοκρατική κοινωνία η κατάργηση μετά την 3η Ιανουαρίου 2021 της συμμετοχής στην λατρεία κατά τα Θεοφάνια, η οποία μπορούσε να διατηρηθεί υπό αυστηρούς περιορισμούς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ