Θεοδωρίδου: Στο 85% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson – Πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί

Για την αναστολή της εφαρμογής του εμβολίου της Johnson & Johnson, που θα άρχιζε σήμερα στα εμβολιαστικά κέντρα ενημέρωσε κατά την τακτική ενημέρωση η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. “Ο λόγος που αναφέρεται και στην ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, FDA και CDC είναι η καταγραφή έξι περιπτώσεων θρομβώσεων των φλεβωδών κόλπων σε γυναίκες ηλικίας 18-48 ετών επί συνόλου 6,8 εκατ. εμβολίων. Η αναστολή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, γίνεται για λεπτομερή διερεύνηση των περιπτώσεων αλλά και για να ενημερωθούν σωστά και να ευαισθητοποιηθούν και οι υγειονομικοί και το κοινό ούτως ώστε να είναι έγκαιρη η αναγνώριση και άμεση η αντιμετώπιση” επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.

“Το εμβόλιο της J&J προέρχεται από έρευνες δεκαετιών και έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26. Είναι διαφορετικός ως προς το είδος και τον υποδοχέα που προσκολλάται από εκείνον της AstraZeneca. To εμβόλιο αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτον, γενικά τα εμβόλια με ιογενή φορέα είναι ανθεκτικά σε σχέση με τα πολύ ευαίσθητα εμβόλια messenger mRNA. Μπορούν να διατηρηθούν σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης και είναι πρακτικότερα εύκολο να μεταφερθούν. Aλλά το κύριο πλεονέκτημα είναι το μονοδοσικό, δηλαδή ότι το εμβόλιο αυτό γίνεται με μία δόση” υπογράμμισε επιπλέον η κυρία Θεοδωρίδου περιγράφοντας τα πλεονεκτήματα του πολυαναμενόμενου εμβολίου της Johnson & Johnson. Συνέχισε τονίζοντας πως: “Η προστασία του εμβολίου με τη μια δόση αρχίζει μετά από 14 ημέρες ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου covid εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες και εκτιμάται ότι είναι της τάξης του 85%. Μετά από 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από τον θάνατο”.

“Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Νότια Αφρική, που υπάρχει το μεταλλαγμένο στέλεχος που μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, είναι παρόμοια και αυτό είναι πολύ σημαντικό” πρόσθεσε και συνέχισε: “Η διερεύνηση πιθανού προδιαθεσικού παράγοντα για τις σπάνιες αυτές μορφές θρόμβωσης είναι σημαντική γιατί θα διαλευκάνει το επιστημονικό αίνιγμα που έχει δημιουργηθεί μ’ αυτές τις σπάνιες εκδηλώσεις ως προς την παθογένεια. Και η διαλεύκανση αυτού του αινίγματος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην επιτήρηση της ασφάλειας των εμβολίων. Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει αυτή η αναστολή που δεν είναι σπάνια για την παρακολούθηση των εμβολίων ούτε των κλινικών μελετών, και στην Ευρώπη και στην Αμερική, αυτήν την αναταραχή, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά που είναι ότι υπάρχει σύστημα οργανωμένο, αυστηρής επιτήρησης που δίνει τη δυνατότητα της έγκαιρης εντόπισης πολύ σπάνιων επιπλοκών, ανεπιθύμητων ενεργειών, από τις οποίες μπορεί να πάρει κάποιος τα κατάλληλα μέτρα. Ας κάνουμε υπομονή λίγες ώρες ή μέρες για τη γνωμοδότηση των αρμόδιων φορέων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, τον ΕΜΑ, με την ελπίδα ότι θα έχουμε άλλο ένα όπλο στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας”.

Θεμιστοκλέους: Πιθανό να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με J&J εντός του Μαΐου

Από την πλευρά του ο γγ του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους αναφερόμενος αναλυτικά στις αναμενόμενες παραδόσεις εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείας είπε συγκεκριμένα για το εμβόλιο της J&J: “Από την εταιρεία Johson & Johnson αυτά που έχουμε ήδη ανακοινώσει, μια μικρή ποσότητα εντός του Απριλίου 33.600 έχουμε ήδη παραλάβει και ακολούθως 300.000 δόσεις τον Μάιο, και 960.000 τον Ιούνιο” και υπογράμμισε: “Σχετικά με το εμβόλιο, εμείς αναμένουμε τις αποφάσεις και του ΕΜΑ και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί που το πιο πιθανό να ξεκινήσουν εντός του Μαΐου”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ