Θεοδωρίδου: “Ιδιαίτερης ανησυχίας” η μετάλλαξη “Δέλτα” – Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια

Στις μεταλλάξεις του κορονοϊού και στην υψηλή μεταδοτικότητα της “Δέλτα” αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. «Χωρίς να παραγνωρίζεται ούτε λεπτό ότι η επιδημία είναι μαζί μας, είχαμε μπει σε κλίμα αισιοδοξίας για τον έλεγχο της, αλλά φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και θα πρέπει και εμείς να επισπεύσουμε το βήμα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Θεοδωρίδου.

«Ο επικεφαλής αξιωματούχος του ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η νέα μετάλλαξη “Δέλτα” είναι η πιο μεταδοτική απ’ όλες. Μέσα σε λίγες εβδομάδες αυτή η μετάλλαξη αναβαθμίστηκε, από μετάλλαξη προς παρακολούθηση έγινε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας. Η μετάλλαξη “Δέλτα” έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 29 στελέχη, ενώ προβλέπεται ότι θα αποτελεί το στέλεχος που θα επικρατήσει, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παγκοσμίως», συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή “Δέλτα” με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή μεταδοτικότητα 50 με 70% μεγαλύτερη απ’ αυτή του βρετανικού στελέχους», είπε ακόμη η κα. Θεοδωρίδου, ενώ η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και τα παιδιά.

Εν συνεχεία, η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο Ισραήλ, λέγοντας ότι «το 60% των εμβολιασμών δεν είναι επαρκές για τη μετάλλαξη Δ’» καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η μετάλλαξη “Δέλτα” έχει υψώσει ακόμη περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%».

Σημείωσε πως ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca προσφέρει προστασία περίπου 96% και 92%, αντίστοιχα και στη συνέχεια επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε εντατικοποίηση των εμβολιασμών και απαραιτήτως των δύο δόσεων, καθώς η μία μόνο δόση είναι αποτελεσματική κατά 30%».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε περίοδο επιδημίας και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε ακόμη για να συνεχίσει πως «σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ, το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορονοϊό αφορά σε ανεμβολίαστους και θεωρείται και από τον ΠΟΥ και από όλους τους διεθνείς φορείς, απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι όταν μπορούν να αποφευχθούν».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ