Θεοδωρίδου για ινδική μετάλλαξη: Λιγότερο μεταδοτική όπου υπάρχει το βρετανικό στέλεχος – “Δεν ανησυχούμε”

Δύο κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας, το πρώτο στην Πάτρα και το δεύτερο στην Αθήνα, όπως έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κλήθηκε να απαντήσει “πόσο σας ανησυχεί η ινδική μετάλλαξη και ποια είναι τα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα και τη βαρύτητα της νόσησης”.

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, “οι γενετιστές και οι επιδημιολόγοι μας έχουν προετοιμάσει ότι θα έχουμε και άλλες μεταλλάξεις. Το ιδιαίτερο με την νοτιοαφρικανική, από όσο έχω πληροφορηθεί, είναι ότι έχει γονίδια που ανήκουν στο στέλεχος της νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας. Από έναν εμπειρογνώμονα, άκουσα ότι όπου υπάρχει το βρετανικό στέλεχος, αυτές οι μεταλλάξεις δεν έχουν τη μεταδοτικότητα που θα μπορούσαν. Σαν να αναστέλλονται από την ύπαρξη του βρετανικού στελέχους. Και αυτό το είδαμε και στο νοτιοαφρικανικό, όπου σε περιοχές που υπάρχουν τα βρετανικά στελέχη -όπως στη χώρα μας- για πολλούς μήνες δεν είδαμε μία αισθητή παρουσία του νοτιοαφρικανικού στελέχους”. Επομένως, κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου, “δεν ανησυχούμε, παρατηρούμε, καταγράφουμε και αναλόγως”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ