Θεοδωρίδου για εμβολιασμό εγκύων: Ασφαλή τα mRNA εμβόλια – “Στάση αναμονής” για το ΑstraZeneca

Για τον εμβολιασμό των νέων γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία 30-40 ετών μίλησε κατά την ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως τόνισε η καθηγήτρια “για το άνοιγμα της πλατφόρμας για νεότερα άτομα έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον το οποίο έχει συμπεριλάβει και τις νέες γυναίκες, μεταξύ 30-40 ετών. Είναι η ηλικία η κατάλληλη και η πιο συνήθης και για τη χώρα μας της αναπαραγωγής.

Αναφερθήκαμε πώς στάδιο μετά από στάδιο φθάσαμε στο να πούμε από την πλήρη απαγόρευση να εμβολιάζεται μία έγκυος στο στάδιο “ναι, να εμβολιάζεται μια έγκυος” όπως ο γενικός πληθυσμός και όχι μόνο όπως είχε προϋπάρξει σύσταση αν υπάρχει παράγοντας αυξημένου κινδύνου. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τις κυήσεις ήταν ένα θέμα που απασχολούσε, προήλθαν κατ’ αρχάς από τις ΗΠΑ με ένα μητρώο καλό γυναικών σε κύηση, που έδειξε ότι δεν υπάρχει ένα σήμα ανησυχίας σχετικά με τον εμβολιασμό και την κύηση. Ενενήντα χιλιάδες κυήσεις με εμβόλια mRNA, γιατί στην Αμερική δεν είχε εφαρμοστεί το εμβόλιο της AstraZeneca, έδωσε τα στοιχεία τα τεκμηριωμένα ότι ο εμβολιασμός με mRNA στην κύηση είναι ασφαλής” τόνισε και συνέχισε αναφορικά με τον εμβολιασμό στην κύηση με εμβόλια με ιικό φορέα: “Κατά 99,9% και τα εμβόλια αυτά είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση. Αυτό στο οποίο μειονεκτούν επί του παρόντος -κι ελπίζουμε ότι θα είναι πολύ μικρό διάστημα- είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα όπως για τα mRNA που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση. Το γεγονός που σας ανέφερα ότι θα είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, στηρίζει και την περίπτωση ότι αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι έγκυος, με εμβόλιο ή της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Είναι μια στάση αναμονής για λίγο μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία και γι’ αυτά τα εμβόλια και αυτή η επιστημονική τυπικότητα να μην αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας”.

Ακολούθως, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την ασφάλεια των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson σε εγκύους και  γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη, είπε: “Το εμβόλιο είναι ασφαλές, αλλά χρειαζόμαστε τα στοιχεία, τα τεκμηριωμένα, αυτά που είναι γραμμένα ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος, η παραμικρή αμφιβολία. Είναι πράγματα που θα προκύψουν πάρα πολύ γρήγορα. Θα ήταν νομίζω αρνητικό το να μην αναφέρουμε ότι είναι προτιμότερο μιας έγκυος, μέχρι να προκύψουν αυτά τα στοιχεία, να εμβολιαστεί καλύτερα με ένα εμβόλιο mRNA που έχουμε τη μεγάλη σειρά από τις κυήσεις στις ΗΠΑ με δεδομένη την ασφάλεια 100%. Επαναλαμβάνω, και αν γίνει εμβολιασμός με AstraZeneca σε γυναίκα χωρίς να γνωρίζει ότι είναι έγκυος με AstraZeneca δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, ούτε διακοπή κύησης ούτε ιδιαίτερος προβληματισμός”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ