Κορονοϊός – Θεοδωρίδου: Μία δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει – Έως και 13 μήνες τα αντισώματα

“Κάναμε τα βήματα στη γνώριμη καθημερινότητά μας και η εβδομάδα αρχίζει πιο αισιόδοξα” επισήμανε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού στην τακτική ενημέρωση της Δευτέρας. Υπογράμμισε ότι “η πανδημία είναι ένα μεγάλο σχολείο και είμαστε όλοι μαθητές. Καθημερινά αθροίζονται νέες γνώσις που συμπληρώνουν σημαντικά κενά και απαντούν σε αβεβαιότητες και προβληματισμούς. Ένα συνηθισμένο ερώτημα που επηρεάζει σημαντικές αποφάσεις είναι η άγνωστη διάρκεια της προστασίας από τα αντισώματα μετά τη φυσική λοίμωξη και τον εμβολιασμό. Μέχρι σήμερα αναφερόμαστε σε σπάνια πιθανότητα επαναλοίμωξης εντός των πρώτων τριών μηνών και οι μελέτες ανέφεραν προστασία με τα εξουδετερωτικά αντισώματα διάρκειας πέντε, επτά μηνών… Με την πρόοδο του χρόνου βγαίνουν εργασίες που επιμηκύνουν το διάστημα της προστασίας” είπε η κ. Θεοδωρίδου και ακολούθως αναφέρθηκε σε μελέτη που έγινε σε επαγγελματίες υγείας που είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν, λέγοντας ότι τα αντισώματα παραμένουν έως και 13 μήνες και μειώνουν τoν κίνδυνο της επαναλοίμωξης.

Γενικότερα, η κυρία Θεοδωρίδου μίλησε για ενθαρρυντικά αποτελέσματα. “Είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά φυσική λοίμωξη για έναν χρόνο και την κατά 96% μείωση του κινδύνου επαναλοίμωξης” είπε χαρακτηριστικά. 

Κατακόρυφη αύξηση αντισωμάτων έδειξε και μελέτη στην Ελλάδα, σημείωσε και πρόσθεσε πως για όσους έχουν νοσήσει η σύσταση είναι μία δόση εμβολίου καθώς αυτή προκάλεσε εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση. Τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο και σε σημαντικό βαθμό και από τις μεταλλάξεις, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.